15-17 yaş arası ergenlerde psikolojik dayanıklılık ile duygu düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between psychological resilience and emotion regulation in adolescents between 15-17 years
- Tez No: 680345
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Duygu Düzenleme, Ergenlik, Psychological Hardiness, Emotion Regulation, Adolescence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Psikoloji biliminin, insanların zayıf yönlerinin incelemesinin yanı sıra güçlü taraflarını da incelemeye başlaması ile psikolojik dayanıklılık durumu önem kazanmıştır. Psikolojik dayanıklılığın, insanların duygularında ve bu duyguların zihinde yorumlanmasında etkin bir rol oynadığı öne sürülmektedir. Bu nedenle 15-17 yaş arası ergenlerde psikolojik dayanıklılık ile duygu düzenleme arasındaki ilişkinin incelenmesi bu tez çalışmasının temel amacıdır. Amaç doğrultusunda 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bursa ili Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde bulunan Meslek Lisesi ve Anadolu Liselerinde öğrenciliğine aktif olarak devam eden 904 öğrencinin katılımı ile toplanan verilere frekans analizi, korelasyon testleri ve varyans analizi yapılmıştır. Bu doğrultuda araştırma sonucunda ergenlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin ve duygu düzenleme becerilerinin sosyo-demografik değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca duygu düzenleme becerilerinin psikolojik dayanıklılık düzeylerini anlamlı ve pozitif bir düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Yapılan çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre duygu düzenleme becerileri ile psikolojik dayanıklılık düzeylerinin alt boyutları arasında da anlamlı ve pozitif bir düzeyde yordama tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Psychological hardiness gained prominence with the psychological science began to analyze people's strengths as well as their weakness. It has been put forward that psychological hardiness plays an active role in people's emotions and interpretation of these emotions in mind. Hence, the main purpose of this dissertation is to analyze the relationship between psychological hardiness and emotion regulation in adolescents aged between 15-17. In accordance with the purpose, frequency analysis, correlation test and analysis of variance were performed to the data which are collected with the participation of 904 students who are actively continuing their education in Vocational High Schools and Anatolian High Schools in province of Bursa districts of Osmangazi, Nilüfer and Yıldırım in the 2020-2021 academic year. In this direction, as a result of the research, it was determined that the psychological hardiness levels and emotion regulation skills of adolescents changes according to socio-demographic variables. Furthermore, it was determined that emotion regulation skills predicted psychological hardiness levels at a significant and positive level. According to the results of multiple regression analysis, a significant and positive level prediction was determined between emotion regulation skills and sub-dimensions of psychological hardiness levels.