Örgütlerde rekabet stratejilerinin örgütsel performansa etkisinin liderlik tarzları ve liderlik görevleri bağlamında incelenmesi
An investigation of the effect of competitive strategies in organizations on organizational performance in the context of leadership styles and leadership tasks
  1. Tez No: 680344
  2. Yazar: ÖZKAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Rekabet Stratejisi, Liderlik Tarzları, Liderlik Görevleri, Örgütsel Performans, Dengeli Kurumsal Karne, Strategy, Competitive Strategy, Leadership Styles, Leadership Duties, Organizational Performance, Balanced Scorecard
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Rekabet odaklı işletmeler, performanslarını arttırabilmek için strateji uygulamalarına ihtiyaç duymaktadır. Örgütsel performansı arttırdığı düşünülen stratejilerden birinin rekabet stratejileri ve liderlik uygulamaları olduğuna yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, rekabet stratejilerinin örgütsel performans üzerindeki etkisinde liderlik tarzlarının ve liderlik görevlerinin aracı rollerini incelemektir. Bu araştırma kapsamını, Türkiye'de sanayi sektöründe faaliyet gösteren ilk 1000 işletme oluşturmuştur. Veriler, üst, orta ve alt düzey yöneticilerine anket yapılarak elde edilmiştir. Anket, basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilen 410 kişi ile tamamlanmıştır. Elde edilen veriler ışığında değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiş, önerilen modele ilişkin hipotezler regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi analizleri ile test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, tüm değişkenler arasında düşük ve orta düzeyde pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerde rekabet stratejilerinin, örgütsel performansa etkisinde liderlik tarzlarının aracı bir etkisi olmadığı, diğer taraftan liderlik görevlerinin aracı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte rekabet stratejilerinin, örgütsel performans üzerinde pozitif etkisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Liderlik tarzlarının, örgütsel performansı düşürdüğü, diğer taraftan liderlik görevlerinin örgütsel performansı arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Competitive businesses need strategy implementation in order to increase their performance. Studies are carried out to show that competitive strategies and leadership practices can increase organizational performance. In this context, the main purpose of the research is to examine the mediating roles of leadership styles and leadership tasks in the impact of competitive strategies on organizational performance. The scope of this research consists of the first 1000 businesses operating in the industrial sector. The data were obtained by surveying the top, middle and lower level managers. The survey was completed with 410 people selected by simple random sampling. In the light of the data obtained, the relationships between variables were analyzed by correlation analysis, and the hypotheses related to the proposed model were tested with regression and structural equation modeling analysis. As a result of the study, it was determined that there is a low and medium level positive relationship between all variables. It has been determined that leadership styles do not have a mediating effect in the impact of competitive strategies on organizational performance, on the other hand, leadership tasks have a mediating effect. However, it is found that competitive strategies have a positive impact on organizational performance. It has been determined that leadership styles decrease organizational performance, on the other hand, leadership tasks increase organizational performance.