Acil servisimizde sepsis tanısı alan hastaların QUICK SOFA skorunun ve QUICK SOFA skoruna cinsiyet ve dekat eklenmesi ile oluşturulan skorlamanın acil serviste kalış, prognoz ve sonlanım açısından karşılaştırılması
Comparison of the QUICK sofa score of the patients with sepsis diagnosed in our emergency department and the scoring created by adding gender and decade to the QUICK sofa score in terms of stay in the emergency department, prognosis and outcome
  1. Tez No: 680545
  2. Yazar: SATUK BUĞRA YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİYE YOLCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, sepsis, qSOFA, mortalite, skor, Emergency department, sepsis, qSOFA, mortality, score
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Acil Servisimizde Sepsis Tanısı Alan Hastaların QUICK Sofa Skorunun ve QUICK Sofa Skoruna Cinsiyet ve Dekat Eklenmesi İle Oluşturulan Skorlamanın Acil Serviste Kalış, Prognoz ve Sonlanım Açısından Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı; acil servisimize başvuran ve sepsis tanısı alan hastaların mortalitesini tahmin edebilmek için qSOFA'ya cinsiyet ve dekat eklenmesinin qSOFA'ya göre daha üstün olup olmadığını belirlemektir. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 300 sepsis hastası dahil edildi. Hastaların demografik verileri (cinsiyet, yaş), ateş, nabız, saturasyon, solunum sayısı, Glasgow koma skoru (GKS), tansiyon değerleri (SKB, DKB), inotrop alıp almadıkları, yoğun bakımda yatış süreleri, qSOFA skorları ve sonlanışları çalışma formuna kaydedildi. Daha mortal seyreden cinsiyete ek puan verilerek, bu değere dekat ve qSOFA eklenerek tüm grup için mortaliteyi öngörme açısından qSOFA ile karşılaştırıldı. Ayrıca yaş/SKB için mortaliteyi öngörebilecek bir cut-off değer belirlendi. Bulgular: Hastaların %46'sı kadın, %54'ü erkek idi. Erkeklerde mortalite oranı daha yüksek idi. Yaş dekat dağılımlarında hastalar 8. dekat %34, 9. dekat %26'da yoğunlaşmışlardır. Hasta yaşının sistolik kan basıncına oranı arttıkça mortalite görülme oranı artmaktadır. Yaş/SKB için 0.71 cut-off değer saptandı (AUC:0.799, CI:0.750-0.848, P=0.00). Bu değerin üzerindeki hastaların mortalite tahmini qSOFA ile kıyaslandığında daha anlamlı bulundu (OR:2.58). qSOFA skorlama sistemine yaş/SKB, cinsiyet ve hastaların yaş dekatları eklendiğinde (CI:-2.49- -1.67), qSOFA'ya (CI:-1.20- -0.80) göre daha anlamlı bir skorlama sistemi ortaya çıkmıştır. Sonuç: qSOFAm olarak isimlendirdiğimiz yeni skorlama sistemimizde yaş/SKB değeri için belirlenen 0.71 cut-offunun üstüne 2 puan altına 1 puan verilip eklenerek oluşturduk. qSOFA skorlama sistemine yaş/SKB eklendiğinde qSOFA'ya göre daha anlamlı bir skorlama sistemi ortaya çıkardık. Ve bu skorlama sisteminin mortaliteye göre analizinde qSOFAm kriteri anlamlı bulunmuştur. Aynı şekilde tek başına yaş/sistolik kan basıncı değeri de mortaliteyi öngörmede qSOFA'ya üstün bulunmuştur. Çalışmada yeni geliştirdiğimiz qSOFAm skorlama sisteminin sepsis hastalarında mortaliteyi ön görmede bize yol gösterici ve yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine whether the addition of decade and gender to qSOFA is supreior to qSOFA in predicting the mortality of the sepsis patients presented to our emergency department. Materials and Methods: We included 300 sepsis patients in our study. Gender, age, blood pressure, inotrop requirement, Glascow Coma Scale (GCS) score, hospitalization length in the intensive care unit, qSOFA score and the outcome were recorded. The major gender with higher mortality took 1 more point, and we added qSOFA score and decade to this value and we compared qSOFA and this new scoring system to predict the mortality. Besides, we determined a cut-off value for age to systolic blood pressure to predict mortality. Results: Forty-six% of our patients were females and 54 % was males. 8th (34%) and 9th (26%) decades were consisting the majority of the study group. Mortality rate was higher in males when compared with females. Mortality rate was positively related with age to systolic blood pressure. Cut-off values for age to systolic blood pressure was 0.71 (AUC:0.799, CI:0.750-0.848, P=0.00). Patients were at higher risk for mortality whose age to systolic blood pressure is higher than 0.71(OR:2.58). And we addedd decade, an done more point for male gender to qSOFA and compared this values with qSOFA score. The new scoring system (qSOFA +decade+male gender+>0.71) (CI:-2.49- -1.67), was superior to qSOFA alone to predict (CI:-1.20- -0.80) the mortality. Conclusion: According to our new scoring system, entitled 'qSOFAm', sepsis patients took additional points for each decade and male gender and also for values >0.71 for age to systolic blood pressure and this score predicted the mortality better when compared with qSOFA alone. Age to systolic blood pressure ratio alone also can predict the mortality better than qSOFA. qSOFAM scoring system may be useful to determine the mortality of the sepsis patients.