Acil serviste sepsis ve septik şoklu hastalarda hotel skorunun prognozu öngörmedeki rolü
The role of hotel score in predicting prognosis in patients with sepsis and septic shock in the emergency department
  1. Tez No: 917999
  2. Yazar: HİLAL SÜMEYYE KÖRELÇİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, HOTEL skoru, septik şok, mortalite, Sepsis, HOTEL score, septic shock, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Sepsis, enfeksiyona karşı düzensiz bir immün yanıtın neden olduğu organ disfonksiyonu ile karakterize, hayatı tehdit eden bir durumdur. Yüksek morbidite ve mortalite oranlarıyla yoğun bakım ünitelerinde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Erken tanı ve etkili tedavi, sepsisin yol açtığı komplikasyonların azaltılmasında ve hastaların hayatta kalma şansının artırılmasında kritik rol oynamaktadır. HOTEL skoru ise, Kellett ve arkadaşları tarafından 2008 yılında acil servisteki hastalar için geliştirilmiş, elektrokardiyografi (EKG) bulguları ve bağımsızlık kaybına ek olarak kan basıncı, oksijen satürasyonu ve vücut ısısı parametrelerini içeren yeni bir skorlama sistemidir. Biz de çalışmamızda HOTEL skorunun sepsis ve septik şoklu hastalarda prognozu öngörebilme kabiliyetini araştıracağız. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız, tek merkezli prospektif gözlemsel bir tanısal değerlilik çalışması olarak tasarlanmıştır. Hastanemiz acil servisine, 01.08.2023–01.03.2024 tarihleri arasında başvuran, Sepsis Campaign kılavuzuna göre sepsis ve septik şok tanısı alan erişkin hastalar çalışmamıza dahil edildi. Çalışmaya katılmayı reddeden hastalar veya yakınından onam alınamayanlar ve telefon ile ulaşılamayan hastalar dışlandı. Hastalarımızın HOTEL ve SOFA skorları hesaplanarak kaydedildi. 30 günlük süreçte mortal seyreden ve sağ kalan hastalar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda acil servisimize gelen, sepsis ve septik şok tanısıyla takip ettiğimiz 199 hastanın 48'i dışlama kriterlerine göre dışlandı ve 151 hasta ile istatistiksel analiz yapıldı. Hastalarımızın %41,1'i kadın (n=62) %58,9'u (n=89) erkekti. Yaş ortancası ise 75 (66,5-83,5) yıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalarda HOTEL skoru ve SOFA skorunun 30 günlük mortalite ve sağkalım durumundaki değerlerine bakıldı. HOTEL skoru 30 günlük mortalitesi olan hastalarda 3 (3-4), SOFA skoru 8 (5-10) görüldü. Sağ kalanlarda ise HOTEL skoru 3 (2-4), SOFA skoru 6 (5-8) hesaplandı. İstatiksel açıdan HOTEL skoru (p=0,017) ve SOFA skoru (0,023) anlamlı olduğu görüldü. SOFA skoru ve HOTEL skorunun ROC analiz sonucunda ise birincil sonlanımımız olan 30 günlük mortalite açısından bakıldığında HOTEL skoru ve SOFA skorunun öngörü kabiliyetinin benzer olduğu görülmüştür. SOFA skorunda AUC 0,612, HOTEL skorunda ise 0,607 hesaplanmıştır. HOTEL skorunun ayrıca vazopressör ihtiyacını (AUC=0,620), acil serviste entübasyon ihtiyacını (AUC=0,773), 7 günlük mortalite (AUC=0,680) ve acil serviste mortalite (AUC=670) sonlanımlarını da öngörebildiği görülmüştür. Sonuç: Acil servise sepsis ve septik şok tanısıyla gelen hastalarda tıpkı SOFA skoru gibi HOTEL skorunun 30 günlük mortaliteyi öngörebildiği istatistiksel açıdan gösterilmiştir. HOTEL skoru 4 ve 4'ün üzerinde olan hastalarda artmış mortalite olduğu görülmüştür. Ancak skorun performansı düşük olduğundan, klinik karar vermede tek başına kullanılamaz. Bu açıdan skorun ek çalışmalarla geliştirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The Role of HOTEL Score in Predicting Prognosis in Patients with Sepsis and Septic Shock in the Emergency Department Introduction and Objective: Sepsis is a life-threatening condition characterized by organ dysfunction resulting from a dysregulated immune response to infection. It continues to be a major concern in intensive care units due to its high morbidity and mortality rates. Early diagnosis and effective treatment play a critical role in reducing complications caused by sepsis and improving the survival chances of patients. The HOTEL score, developed by Kellett et al. in 2008, is a new scoring system that includes electrocardiographic (ECG) findings, loss of independence, as well as parameters such as blood pressure, oxygen saturation, and body temperature. In this study, we aim to investigate the ability of the HOTEL score to predict prognosis in patients with sepsis and septic shock. Materials and Methods: Our study is designed as a single-center, prospective observational diagnostic accuracy study. Adult patients who were diagnosed with sepsis and septic shock according to the Sepsis Campaign guidelines and who presented to the emergency department of our hospital between 01.08.2023 and 01.03.2024 were included in the study. Patients who refused to participate, those for whom consent could not be obtained from their relatives, and patients who could not be reached by phone were excluded. The HOTEL and SOFA scores of the patients were calculated and recorded. Mortality and survival at 30 days were statistically compared. Results: In our study, 199 patients who presented to our emergency department with a diagnosis of sepsis and septic shock were initially enrolled. Of these, 48 were excluded according to exclusion criteria, and statistical analysis was conducted on 151 patients. Of the patients, 41.1% were female (n=62) and 58.9% were male (n=89). The median age was 75 (66.5-83.5) years. The HOTEL and SOFA scores were analyzed in relation to 30-day mortality and survival in the included patients. The HOTEL score for patients who died within 30 days was 3 (3-4), and the SOFA score was 8 (5-10). For those who survived, the HOTEL score was 3 (2-4), and the SOFA score was 6 (5-8). Statistically, both the HOTEL score (p=0.017) and the SOFA score (p=0.023) were found to be significant. The ROC analysis of the SOFA and HOTEL scores indicated that the prognostic ability for 30-day mortality was similar for both scores. The AUC for the SOFA score was 0.612, while the AUC for the HOTEL score was 0.607. Additionally, the HOTEL score was able to predict other outcomes, such as the need for inotropes (AUC=0.620), the need for intubation in the emergency department (AUC=0.773), 7-day mortality (AUC=0.680), and emergency department mortality (AUC=0.670). Conclusion: It has been statistically shown that the HOTEL score, just like the SOFA score, can predict 30-day mortality in patients admitted to the emergency department with a diagnosis of sepsis and septic shock. Increased mortality was observed in patients with a HOTEL score of 4 and above 4. However, since the performance of the score is low, it cannot be used alone in clinical decision making. In this respect, we think that the score should be improved with additional studies.