Türk hukukunda kadına yönelik şiddetin önlenmesinde devletin pozitif yükümlülüğü
Positive obligation of the state in preventing violence against women in Turkish law
- Tez No: 680614
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Eşitlik, Yasa, Hukuk, Erkek, Şiddet, Woman, Equality, Law, Man, Violence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bireyin bir başkası ya da başkaları tarafından fiziki, psikolojik, ekonomik ya da cinsel açıdan zarar görmesine, acı çekmesine neden olabilecek her türlü eyleme şiddet adı verilmektedir. Dünyada kadınların büyük bir kesimi hem özel hem de kamusal alanda şiddet ile karşılaşmaktadır. Genellikle, kadınların özel yaşantılarında bulunan kişiler tarafından uygulanan her türlü şiddet, kadınların sahip olduğu maddi ve manevi bütünlüğe karşı ağır bir darbe vurarak kadınların mağduriyet yaşamasına yol açmaktadır. Şiddetin her unsuru, kadınların insan haklarından özgürce ve tam olarak yararlanmayı kısıtlamakta veya imkânsız hale getirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devleti“Türk Hukukunda Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Devletin Pozitif Yükümlülüğü”adını taşıyan tezde, bir insan hakları meselesi olarak kadına karşı şiddeti önlemekte devletin pozitif yükümlülükleri incelenmiştir. Kadına karşı şiddet olgusu, özellikle ataerkil toplumlarda sıkça karşılaşılan bir durumu ifade etmektedir. Günümüzde eski zamanlardaki kadar olmadığı düşünülse de halen varlığını devam ettirmektedir. Sosyo-politik bir sorun olduğu düşünülen kadına karşı şiddetin önlenmesinde devletin negatif yükümlülüğünün yanı sıra pozitif yükümlülükleri de bulunmaktadır. Bu çalışmada devletin kadına karşı şiddetin önleme konusundaki pozitif yükümlülükleri örnek kararlar ve olaylarla birlikte açıklanmaya çalışılmıştır. Bu konuda erkek egemen şekilde şekillenen toplum ve devlet yapısında erkeğin kadına yönelik gücünün yaşamın her alanında sınırlandırılması önem taşımaktadır. Kadına karşı işlenen şiddet konusunda erkek egemen anlayışın derinlemesine incelenmesi gerekmektedir. Bu durumun yazılı hukuk kurallarına ve yargı kararlarına yansıtılması beklenmektedir. Çalışmada şiddet olgusu farklı yönlerden değerlendirilmiş olup devletin yükümlülüklerine yönelik inceleme gerçekleştirilmiştir. Tezde kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ya da önlenmesine yönelik olarak alınması gereken önlem ve önerilere de yer verilmiştir. Ele alınan bu çalışmada, toplumumuzun ve dünyamızın adeta bir kanayan yarası olan kadına şiddet konusu detaylı şekilde ele alınmıştır. Kadına şiddet kapsamında çalışmada öncelikle devlet ve şiddet kavramları incelenerek, şiddetin doğuşu ve kadına şiddete yönelik kavramlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Any action that may cause a person to suffer or suffer physical, psychological, economic or sexual harm by someone else or others is called violence. A large proportion of women in the world face violence in both private and public spaces. As a rule, any violence perpetrated by people in women's private lives deals a heavy blow to the material and spiritual integrity that women have, leading to women experiencing victimization. Every element of violence restricts or makes it impossible for women to enjoy their human rights freely and fully. As a rule of law, the Republic of Turkey respects human rights and freedom. The state's recognition of rights and freedoms in this way ensures that the basic duties of the state are protected. Under this obligation, the state undertakes to protect women from violence through provisions from both domestic and international law. In this study with subject of“ The State's Positive Obligation to Prevent Violence Against Women in Turkish Law”, The positive obligations of the state in preventing violence against women as a human rights issue were examined. The phenomenon of violence against women refers to a situation frequently encountered especially in patriarchal societies. Although it is thought not as much as in the old times, it still continues to exist. In the prevention of violence against women, which is considered to be a socio-political problem, the state has positive obligations as well as negative obligations. In this study, the positive obligations of the state regarding violence against women tried to be explained with exemplary decisions and events. In this regard, it is important to limit the power of men towards women in all areas of life in the structure of society and state that are shaped in a male-dominated way. To prevent this violence, the male-dominated understanding should be examined in depth. This situation is expected to be reflected in the written legal rules and judicial decisions. In the study, violence against women were evaluated from different aspects and the obligations of the state were examined. In the thesis, the precautions and suggestions to be taken for the elimination or prevention of femicides committed on the grounds of honor or passion are also included. The issue of violence against women, which is almost a bleeding wound of our society and our world, has been taken into consideration in detail. Within the scope of violence against women, first of all, the concepts of state and violence were examined, and the concepts of the emergence of violence and violence against women were included in the study.