Farklı apikal foramen boyutlarına sahip köklerde, guta perka ve biyoseramik esaslı pat ile yapılan üç dolum tekniğinin apikal sızıntı düzeyleri üzerine etkisi
Effect of three filling techniques using gutta-percha and bioceramic-based sealer on apical leakage levels in roots with different apical foramen sizes
  1. Tez No: 680683
  2. Yazar: ESMA DİNGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE BODRUMLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal Çap Boyutu, Apikal Sızıntı, Biyoseramik Esaslı Kök Kanal Patı, Tek Kon Tekniği, Lateral Kondansasyon Tekniği, Termoplastik Enjeksiyon Tekniği, Apical Diameter Size, Apical Leakage, Bioceramic Based Root Canal Sealar, Single Cone Technique, Lateral Condensation Technique, Thermoplastic Injection Technique
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu invitro çalışmanın amacı, dört farklı apikal foramen çapı oluşturulan köklerde, guta perka ve biyoseramik esaslı patla yapılan üç farklı dolum tekniğinin, apikal sızıntı üzerine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada, çekilmiş 160 adet üst çene daimi keser dişin apikal foramenleri, apikal çapları sırasıyla 0,30 mm, 0,40 mm, 0,50 mm, 0,80 mm olana kadar (40X büyütme ile operasyon mikroskobu altında, digital kumpas kullanarak ölçüldü) 30 # K, 40 # K, 50 # K, 80 # K tipi el eğesiyle genişletildi. Apikal çaplarına göre 4 ana gruba ayrıldı. Kök kanalları, Protaper Universal döner eğe sistemi ile (F3, F4, F5) şekillendirildi. Kök kanal dolumları Well Root ST biyoseramik esaslı kök kanal patı kullanarak tek kon, lateral kondansasyon ve sıcak termoplastik enjeksiyon yöntemiyle yapıldı. Doldurulan örnekler, dolum tekniklerine göre 3 alt gruba ayrıldı ve %2 lik metilen mavisi solüsyonuna yerleştirildi. Sonrasında 3G'de 3000 rpm ile 3 dk santrifüj edildi. Son olarak, örnekler yıkandı ve operasyon mikroskobu altında boya penetrasyon seviyesini değerlendirmek için apikalden koronale kadar elmas disk ile longitudinal olarak ayrıldı. Bulgular: Apikal sızıntı miktarları, dişlerin apikal çaplarına ve dolum tekniklerine göre değişim göstermektedir. En fazla sızıntı 0,80 mm apikal çapta tek kon tekniği ile doldurulan dişlerde ve en az sızıntı ise lateral kondansasyon tekniği ile doldurulan 0,30 mm apikal çaplı dişlerde meydana geldi. Sonuç: Küçük apikal çaplı dişlerde daha az apikal sızıntı meydana gelmiştir. Dolum tekniği ise dişin apikal çapına bağlı olarak sızıntıyı etkilemektedir. Sonuçlarımıza göre, lateral kondansasyon tekniği ve tek kon tekniği geniş ve dar apikal çaplı dişlerde önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this invitro study was to evaluate the effect of three different filling techniques with gutta-percha and bioceramic-based root canal sealer on apical leakage in roots formed in four different apical foraminal diameters. Method: In the study, the apical foramen of 160 extracted maxillary anterior teeth were enlarged with a 30 # K, 40 # K, 50 # K, and 80 # K type hand file until the diameter of the apical foramen (measured using digital caplipers with an operating microscope under the 40X magnification) were 0.30 mm, 0.40 mm, 0.50 mm, 0.80 mm, respectively. Teeth were divided into four main groups based on apical diameter. Root canal preparation was completed using the Protaper Unıversal rotary file system (F3, F4, F5). The root canal fillings were made by using Well Root ST bioceramic based root canal sealer and gutta perca with single cone, lateral condensation and hot thermoplastic injection method. The filled samples were divided into 3 subgroups based on filling technique and placed in a 2% methylene blue solution and then centrifuged in 3G at 3000 rpm for 3 minutes. Finally, the samples are washed and split longitudinally with a diamond disk to evaluate dye penetration level from the apical to coronal section under a operation microscope. Result: The amount of apical leakage varied according to apical diameter and filling technique. The greatest leakage occurred in teeth filled using the single-cone technique with an apical diameter of 0.80 mm and the least leakage occurred in teeth filled with using the single cone technique with an apical diameter of 0.30 mm. Conclusion: Less apical leakage occurred in teeth with smaller apical diameters. The filling technique affects the amount of apical leakage differently depending on the apical diameter of the tooth. Based on these results, it is recommended to use the lateral condensation filling technique for teeth with large apical diameters and the single cone filling technique for narrow apical diameters.