Farklı apex bulucuların farklı ebatlardaki apikal açıklıklarda doğruluğunun değerlendirilmesi
In-vitro comparison of the different apex locator at different sizes of apical opening
  1. Tez No: 614849
  2. Yazar: MOHAMMED HUSSEIN JEMAA ABOOSHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TUNÇ, PROF. DR. GÜVEN KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik apex bulucu, Apikal foramen, Gerçek çalışma boyu, Electronic Apex Locator, Apical Foramen, Actual Working Length
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, hem kapalı hem de farklı apikal açıklıklarda, farklı apeks bulucu cihazların çalışma boyu saptanmasındaki etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma için 80 adet kök gelişimini tamamlamış üst çene santral ve lateral insan dişi kullanıldı. Gerçek çalışma boylarının ölçümü, x6 büyütmeli loupe eşliğinde yapıldı. Çalışma boyları, 10 numaralı K-eğenin kök ucunda görüldüğü noktadan 1 mm kısa olacak şekilde tespit edildi. Dişler 4 gruba ayrıldı (n=20). Birinci grup (G 0) olgun apeksli dişleri içeriyordu. Diğer grupların (G 34, G 59 ve G 84) kök kanalları 0.34, 0.59, 0.84 mm'lik apikal boyutlara kadar genişletildi. Tüm dişler, elektronik ölçümler için aljinatla doldurulmuş kalıplara gömüldü. Elektronik ölçümler, Raypex 6, Apex ID ve Root ZX mini cihazları ile üretici firma talimatları doğrultusunda yapıldı. Ölçümler 3 kere yapılıp ortalamaları alındı. Gerçek çalışma boyu ve elektronik ölçümler istatiksel olarak analiz edildi. Kapalı (bozulmamış) apeksli ve açık apeksli dişlerde, elektronik ölçüm ile gerçek boylar arasında, kullanılan apeks bulucu cihazdan bağımsız olarak, istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Her 3 cihaz da hem açık hem de kapalı apeksli dişlerde, klinik kullanım için uygundur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the effectiveness of different electronic apex locators in determining the working length in both closed and different sizes of apical openings. For this study 80 extracted human maxillary central and lateral incisors with mature apices were used. Actual working length measurement was performed by using a x6 loupe. The working length was considered as 1mm short of the point where a size 10 K-file tip was visible at the apex. The teeth were divided into four groups (n=20). First group (G 0) included teeth with mature apices. Root canals of the other groups (G 34, G 59, and G 84) were enlarged to apical sizes of 0.34, 0.59 and 0.84 mm. All teeth were embedded in alginate filled molds for electronic measurements. Electronic measurements were performed with Raypex 6, Apex ID and Root ZX mini according to the manufacturers' instructions. Measurements were performed 3 times and their averages were recorded. The actual lengths and electronic measurements were statistically analyzed. No statistically significant difference was found between the actual length and electronic measurements in teeth with closed (untouched) and enlarged apices regardless of the apex locator used. All 3 devices are suitable for clinical use in both open and closed apices.