Turizmin ekonomik büyümeye etkisi: Türkiye üzerine ampirik bir çalışma
The impact of tourism on economic growth: An empirical study on Turkey
- Tez No: 680741
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRAY AKALİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Turizm, Kurumsal Kalite, Economic Growth, Tourism, Institutional Quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Turizmin ekonomik büyümeye katkı sağlayıp-sağlamadığı, etkin ulusal politikaların geliştirilmesi adına, cevaplanması son derece önemli bir makro iktisadi sorudur. Özellikle Türkiye gibi emek yoğun bir yapıya ve kronik cari açığa sahip bir ülke için bu sorunun cevaplanması çok daha kıymetlidir. Buradan hareketle gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı; Türkiye'de 1996-2017 yılları arasında turizme dayalı ekonomik büyüme hipotezinin geçerliliğini sınamaktır. Uluslararası turist sayısı, sabit sermaye oluşumu, kurumsal kalite indeksi ve yabancı doğrudan yatırımlar bağımsız değişkenler olarak kullanılırken, kişi başına GSYH ise bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. İçselliğe karşı dirençli ARDL sınır testi ile elde edilen bulgular şöyledir: i) Turizm faaliyetlerindeki ve sabit sermaye oluşumundaki artış ekonomik büyümeyi pozitif etkilemektedir. ii) Kurumsal kalitedeki iyileşmeler ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemektedir. iii) Doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerindeki etkisi istatistiki olarak anlamlı değildir. Bu nedenle Türkiye'de politika yapıcılar turizmi ve sabit sermaye oluşumunu arttırmaya ve kurumsal kalitenin ekonomik büyüme üzerindeki azaltıcı etkisini ortadan kaldırmaya yönelik politikalar tasarlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Whether tourism contributes to economic growth is a critical macroeconomic question to be answered in order to develop effective national policies. Answering this question, especially for Turkey, which has a labor-intensive structure and a chronic current account deficit, is much more valuable. From this point of view, this study aims to test the validity of the tourism-led growth hypothesis between 1996-2017 in Turkey. While the number of international tourists, fixed capital formation, institutional quality index, and foreign direct investments were used as independent variables, GDP per capita was used as a dependent variable in the study. The findings obtained with ARDL bound test, which robust against endogeneity as follows: i) The increase in tourism activities and fixed capital formation positively affects economic growth. ii) Improvements in institutional quality negatively affect economic growth. iii) The effect of foreign direct investments on economic growth is not statistically significant. Therefore, policymakers in Turkey should design policies to increase tourism and fixed capital formation and eliminate the reducing effect of institutional quality on economic growth.