Güney Cephesi Maraş, Antep ve Urfa'da Kuvayimilliye
Kuvayimilli on the South Front Maras, Antep and Urfa
  1. Tez No: 680759
  2. Yazar: KÜBRA GÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İngiltere, Fransa, Güney Cephesi, Maraş, Urfa, Antep, Heyet-i Temsiliye, Kuvayımilliye, Milis Kuvvetleri, England, France, Southern Front, Marash, Urfa, Antep, Delegation-I Representation, Kuvayımilliye, Militia Forces
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Antep, Urfa ve Maraş gibi güney illeri önce İngilizler sonra Fransalar tarafından işgal edildi. Musul'un egemenliğini tamamen kendilerine bırakılması şartı ile İngiltere Urfa, Antep ve Maraş'ı Fransızlara devretti. Fransızlar, Suriye'de bulunan Ermenileri de yanlarına alarak bu yerleri işgal etti. Fransızlardan destek bulan Ermeni lejyonları, güney illerinde halka karşı saldırgan bir tutum izledi. Bu kışkırtma ve zulümler karşısında halk çaresiz kaldı. Halkın çaresizliğine Babıali cevap veremedi. Hatta Babıali'ye bağlı olan idareciler ve hükümet kuvvetleri işgalcilerin işlerini kolaylaştırdı. Yapılan bu kuvayımilliye direnişini Babıali kendisine karşı yapılıyor şeklinde yorumladı. Mustafa kemal Paşa tarafından kurulan Heyet-i Temsiliye, Güney Cephesi'nde yapılan Ermeni ve Fransız taşkınlıklarına karşı teşkilatlanmayı sağladı. Heyet-i Temsiliye, güney illerde kuvayımilliye'yi kurmak için subaylar gönderdi. Bu subaylar halkı örgütleyerek milis kuvvetlerini kurdu. Kuvayımilliye ve milis kuvvetleri halkla irtibat kurarak işgalcilere karşı bu şehirleri savundu. Uzun süren çatışmalar sonunda kuvayımilliye bu şehirlerden işgalcileri çıkarmayı başardı. Kuvayımilliye ve milis kuvvetleri düzenli Fransız ordusunu yendi. Yani kuvayımilliye ve milis kuvvetleri, Urfa, Maraş ve Antep illerinde Fransız ve Ermeni lejyonlarına karşı başarılı oldu. Ayrıca bu başarı, Milli Mücadele için de örnek teşkil etti.
Özet (Çeviri)
Southern provinces such as Antep, Urfa and MaraĢ were occupied first by the British and then by the French. England handed over Urfa, Antep and MaraĢ to the French on the condition that Mosul be completely left to them. The French occupied these places, taking the Armenians in Syria with them. The Armenian legions, supported by the French, followed an aggressive attitude towards the people in the southern provinces. The people remained helpless in the face of these provocations and persecutions. To the public's desperation, Babiali was unable to respond. Even the administrators and government forces attached to Babiali facilitated the work of the invaders. The Babiali interpreted this Kuvayımilliye resistance as being against her. The delegation established by Mustafa kemal Pasha provided the representation to organize against the Armenian and French floods on the Southern Front. The delegation sent officers to establish Kuvayımilliye in the southern provinces. These officers organized the people and formed the militia forces. Kuvayımilliye and militia forces contacted the people and defended these cities against the invaders. After prolonged fighting, Kuvayımilliye managed to drive the invaders out of these cities. Kuvayımilliye and militia forces defeated the regular French army. In other words, the Kuvayımilliye and militia forces were successful against the French and Armenian legions in the provinces of Urfa, MaraĢ and Antep. In addition, this success set an example for the National Struggle.