Alâeddin es-Semerkandî'nin Şerhu't-Te'vilât adlı eserinin tahkiki (Fatiha Sûresi ve Bakara Sûresinin 24. ayetine kadar)
The critical edition of Aladdin Samarqandi's Sharhu't-Tawilat (Surah of Al-Fatihah and until the 24th verse of the Surah of Bakara)
- Tez No: 680758
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TEMİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Semerkandî – Mâtürîdî - Te'vîlât - Tefsir - Şerh - Tahkik, Samarqandi - Maturidi – Ta'wilat – Interpretation - Explanation -Investigate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Dünyada ve özellikle Türkiye'de bulunan kütüphanelerde İslâmî ilimlerin çeşitli dallarında birçok yazma eser bulunmaktadır. Bu yazma eserlerin büyük çoğunluğu gün yüzüne çıkarılmamış ve henüz tahkik edilip basılmamıştır. Ebû Mansur el-Mâtürîdî'nin (ö.333H) Te'vîlâtü'l-Kur'ân isimli kitabı da İslâm tefsir mirasının en önemli kitaplarından sayılmaktadır. Tahkik ve incelemesini yaptığımız Alâeddin es-Semerkandî'nin (ö.539H) yazdığı Şerhu't-Te'vîlât eseri ise Mâtürîdî'nin bu tefsirinin şerhidir. Bu araştırmamızda Şerhu't-Te'vîlât adlı kitabın bir kısmını güncel basım kurallarına uygun şekilde tahkik etmeyi amaçladık. Zira bu kitap daha önce tahkik edilmemiş ve basılmamıştır. Kitabın hacminin büyük olması nedeniyle ancak müellifin mukaddimesi, Fatiha Suresi ve Bakara Suresi'nin 24. ayetine kadar olan kısmını tahkik edebildik. Ayrıca çalışmamızda müellifin hayatı, ilmî kişiliği, eserinin özellikleri ve kullandığı yöntemi de ele aldık.
Özet (Çeviri)
Libraries around the world, especially Turkish libraries, possess a lot of manuscripts in various Islamic sciences, and most of those manuscripts have not been previously edited or printed. The book of Abu Mansur al-Maturidi's (d. 333H) called Ta'wilat al-Qur'an“Interpretations of the Qur'an”is considered one of the most important books of Islamic heritage in Tafsir“Qur'anic exegesis”. The book, of which we will investigate a part of it, is an explanation of this Maturidi interpretation, written by Ala al-Din al-Samarqandi (d. 539 H). This research aims to investigating a part of the book Sharh al-Ta'wilat“Explanation of Interpretations of the Qur'an”according to the applicable standards of manuscripts editing, in a manner that makes it easier for readers and researchers to benefit from it, as this book has never been edited or printed before. Due to the large size of this book, it is more appropriate to investigation small parts of it (Introduction by the author, Surat Al-Fatihah, and Surat Al-Baqarah up to verse 24). This research also aims to present a study on the author and his scientific life, as well as a study of the characteristics and features of this book, and the author's approach to it.