Koroner anjiyolu hastalara verilen hizmetlerin klinik etkililik ve cevap verebilirlik açısından incelenmesi: Dr. Siyami Ersek Hastanesi örneği
Investigation of services provided to the patients with coronary angiography in terms of clinical efficacy and responsiveness: Dr. Siyami Ersek Hospital sample
- Tez No: 680763
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Hospitals, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Cevap verebilirlik, Klinik etkililik, Hasta akıbeti, İskemik kalp hastalığı, Responsiveness, Clinical efficacy, Patient outcome, Ischemic heart disease
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Sağlık hizmetlerinin sunumunda sadece yapılan tedaviyi esas alarak değerlendiren anlayış, yerini verilen sağlık hizmetinin hastada oluşturduğu değer üzerinden değerlendirmeye bırakmıştır. Sağlık hizmetinde klinik etkililik hizmet alanların tıbbi ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılandığı iken, cevap verebilirlik hizmet alanların tıbbi olmayan insani ihtiyaçlarına cevap verme kabiliyetiyle ilgilidir. Çalışmada yataklı sağlık hizmeti veren bir hastane örneğinde koroner anjiyo yapılan hastalara verilen sağlık hizmetini değer temelli bir yaklaşım ile klinik etkililik ve cevap verebilirlik açısından değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, cevap verebilirliği ölçmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün cevap verebilirlik anketi, hastaların taburculuk sonrası hasta akıbetini ölçmek amacıyla, David Cella tarafından geliştirilen Hasta Tarafından Bildirilen Sonuç Ölçüm Bilgi Sistemi Global-10 formu ve koroner anjiyo yapılan hastalara verilen hizmeti değer temelli ölçmek için ulusal ve uluslararası rehberlerden yararlanılarak araştırmacı tarafından revize edilen form kullanılmıştır. Çalışmada verilerin analizinde iki istatistiksel paket (IBM SPSS 24.0 ve SPSS AMOS 24) programı kullanılmıştır. Hasta deneyimleri puan ortalamaları en yüksek olan cevap verebilirlik boyutu 8,82 ile saygılı tedavidir. Hastaların taburculuk sonrası hasta akıbeti puan ortalamaları 36,1 olarak belirlenmiştir. Koroner anjiyo sonucunda %53,3 ile perkutanöz koroner müdahale yapıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The understanding that evaluates healthcare services only by considering the treatment, has left its place to evaluate the healthcare services depending on the value created by the patient. While clinical efficacy in healthcare means to what extent that the medical needs of service users are met, responsiveness is related to the ability of the service users to respond to the non-medical humanitarian needs. In the present study, the aim was to evaluate the healthcare provided to the patients, who underwent coronary angiography, in terms of clinical effectiveness and responsiveness with a value-based approach in an in-patient hospital sample. In the study, Responsiveness scale of World Health Organization to measure the responsiveness, Patient-Informed Result Measurement Information System, that was developed by David Cella, Global10 form to measure the fate of the patients after discharge, and the form revised by the researcher using national and international guidelines to measure the service provided to patients with coronary angiography on a value-based basis were used as the data collection tools. In the study, two statistical package (IBM SPSS 24.0 and SPSS AMOS 24) programs were used for data analysis. The responsiveness dimension with the highest patient experience score is respectful treatment with a score of 8.82. The mean score of the fate of the patients after discharge was determined as 36.1. As a result of coronary angiography, it was determined that percutaneous coronary intervention was performed with a rate of 53.3%.