Yetişkin bireylerde gastrointestinal semptomlar ve beslenme davranışı ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between gastrointestinal symptoms and nutritional behavior in adult individuals
  1. Tez No: 680841
  2. Yazar: ECE EVCİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN ÇAKIR BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Davranışı, Gastrointestinal Semptomlar, Gastrointestinal Sistem, Stres, Yeme Bozukluğu, Eating Disorders, Gastrointestinal Symptoms, Gastrointestinal System, Nutritional Behavior, Stress
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yetişkin bireylerde gastrointestinal semptomlar ve beslenme davranışı ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanan bu çalışma, Şubat - Mayıs 2020 tarihleri arasında İstanbul'da 360 Fit Ataşehir Ağırlık Kontrolü ve Zayıflama Merkezi'ne başvuran 18 yaş ve üzeri 165 birey ile yürütülmüştür. Bireylerin 90'i (%54,5) kadın ve 75'ü (%44,5) erkektir. Yaş ortalaması kadınlarda 26,1±8,1 yıl, erkeklerde ise 31,8±11,3 yıldır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından uygulanan anket formu ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Bireylerin gastrointestinal semptomlarını belirlemek için Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği (GSDÖ), yeme bozukluklarının değerlendirilmesinde REZZY (SCOFF) Yeme Bozuklukları Ölçeği ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği (TFEQ-R21), depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin saptanması için Depresyon-Anksiyete-Stres Ölçeği (DASÖ)-21, yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi için Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form-36, beslenme durumunun değerlendirilmesi için Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS) ve egzersiz düzeylerini saptamak için Birinci Basamak İçin Fiziksel Aktivite Anketi (BBFAA) kullanılmıştır. GSDÖ toplam puanı ile depresyon (r=0,218, p=0,009) ve stres (r=0,206, p=0,011) arasında pozitif yönlü; kontrolsüz yeme (r=-0,232, p=0,004) ve emosyonel rol güçlüğü (r=-0,252, p=0,004) arasında negatif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. GSDÖ toplam puanı ile depresyon (r=0,204, p=0,010), stres (r=0,166, p=0,038), anksiyete (r=0,190, p=0,018) arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunuyorken, fiziksel fonksiyon (r=-0,181, p=0,027), ağrı (r=-0,273, p=0,001), genel sağlık (r=-0,174, p=0,030), fiziksel sağlık özet skoru (r=-0,200, p=0,010), vitalite (r=-0,168, p=0,034) arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç olarak, GSDÖ semptomları ile beslenme davranışları arasında ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Gastrointestinal Symptoms and Nutritional Behavior in Adult Individuals This study was conducted in order to evaluate the relationship between gastrointestinal symptoms and nutritional behavior in adult individuals and was carried out with 165 volunteers aged 18-65 years (90 female, 75 male) who applied to 360 Fit Ataşehir Weight Control Center in Istanbul between February and May 2020. The mean age of women and men were 26,1±8,1 years and 31,8±11,3 years, respectively. The data were obtained using a face-to-face interview technique with a questionnaire applied by the researcher. The Gastrointestinal Symptom Rating Scale (GSRS) to determine the gastrointestinal symptoms of individuals, the REZZY (SCOFF) Eating Disorders Scale and Three-Factor Eating Scale (TFEQ-R21) for the assessment of eating disorders, Depression Anxiety Stress Scale (DASS)-21 to determine the levels of depression, anxiety and stress, SF-36 Health Survey to evaluate the quality of life, Mediterranean Diet Adherence Scale to evaluate nutritional status and General Practice Physical Activity Questionnaire (GPPAQ) to determine exercise levels were used. There is a positive relationship between the GSRS total score and depression (r=0,218, p=0,009) and stress (r=0,206, p=0,011) while a statistically significant negative correlation between uncontrolled eating (r=-0,232, p=0,004) and emotional role (r=-0,252, p=0,004) were determined. While there is a positive and significant correlation between the GSRS total score and depression (r=0,204, p=0,010), stress (r=0,166, p=0,038), and anxiety (r=0,190, p=0,018), there is a significant negative correlation between physical functioning (r=-0,181, p=0,027), bodily pain (r=-0,273, p=0,001), general health (r=-0,174, p=0,030), physical health summary score (r=-0,200, p=0,010), and vitality (r=-0,168, p=0,034). As a result, a relationship between the symptoms of GSRS and nutritional behavior is determined in adults.