Abdominal yağlı doku ve mezorektal yağlı dokunun rektum kanseri lokal evrelendirmesi ve prognozuna olan etkisi
Effect of abdominal and mesorectal fatty tissue onlocal staging and prognosis of rectal cancer
- Tez No: 680889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU SEHER ANIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: rektum kanseri, abdominal yağlı doku, mezorektal yağlı doku, rectal cancer, abdominal fatty tissue, mezorectal fatty tissue
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada rektum kanseri olan hastalarda abdominal ve mezorektal yağlı dokunun rektum kanseri evrelendirmesi, histolojik grade derecesi, postoperatif komplikasyonlar ve metastaz gelişimi ile olan ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Toplamda hastanemize başvuran 39 rektum kanserli hastaya yapılan pre-operatif BT tetkikleri geriye dönük olarak tarandı. AW VolumeShare 7 iş istasyonu kullanılarak abdominal yağlı dokuların ölçümü L4-L5 intervertebral diski seviyesinden geçen kesit üzerinde -190/-30 HU arası değerler seçilerek total, subkutan ve visseral adipöz doku olarak gerçekleştirildi. Mezorektal yağlı dokunun volümü ise spina ischiadica seviyesinden edit tool programı kullanılarak subperitoneal mezorektal fasya planları arasında kalan alanda tekrar -190/-30 HU arası değerler seçilerek ölçüldü. Bu bulguların evrelendirme, grade, komplikasyon ve metastaz gelişimi üzerine olan etkileri tespit edilmeye çalışıldı. Bulgular: Çalışmamızda 13'ü kadın (%33,3), 26'sı erkek (%66,6) olmak üzere toplamda 39 rektum kanseri olan olgu bulunmaktadır. Yapılan istatistiksel çalışmalarda subkutan yağlı doku volümünün azaldıkça T evresinin (erken ve ileri evre rektum tümörü olarak) (p:0,032) ve metastaz gelişiminin (p:0,063) arttığı, subkutan yağlı doku volümünün arttıkça ise postoperatif komplikasyon gelişme olasılığının da arttığı tespit edilmiştir (p:0,089). Visseral yağlı doku ile yapılan analizlerde ise pozitif lenfatik metastaz oranının visseral yağlı doku ile ters orantılı olduğu tespit edilmiştir (p:0,062). Total abdominal yağlı doku volümünün ise T evresi (erken ve ileri evre rektum tümörü olarak) ile (p:0,053) ve pozitif lenfatik metastaz ile ters orantılı olduğu (p:0,076) tespit edilmiştir. Bakılan diğer parametrelerde ise anlamlı istatistiksel sonuç yakalanmamıştır. Sonuç: Abdominal yağlı doku dağılımının rektum kanseri evresine ve prognozuna etkisi literatürdeki çeşitli yayınlarda da gösterildiği gibi çalışmamızda da mevcut olup bu konunun ileri araştırmaları mortalite ve morbiditesi yüksek seyir gösteren rektum kanseri tedavisinde fark yaratabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, it was aimed to evaluate the relationship of abdominal and mesorectal fatty tissue with rectal cancer staging, histological grade, postoperative complications and development of metastasis. Materials and Method: Pre-operative CT examinations of 39 patients with rectal cancer who applied to our hospital were scanned retrospectively. Using the AW VolumeShare 7 workstation, the measurement of abdominal fatty tissues were performed as total, subcutaneous and visceral adipose tissue by selecting values between -190/-30 HU on the section passing through the level of L4-L5 intervertebral disc. The volume of mesorectal fatty tissue was measured at the level of spina ischiadica using the edittool program by selecting values between -190/-30 HU in the area between the subperitoneal mesorectal fascial planes. The effects of thesefindings on staging, grade, complication and metastasis development were tried to be determined. Results: In our study, there were a total of 39 cases of rectal cancer, 13 of which were female (33.3%) and 26 were male (66.6%). In the statistical studies, it was determined that the T stage (as an early and advanced stage rectum tumor) (p:0.032) and metastasis development (p:0.063) increased as the volume of subcutaneous fatty tissue decreased, and the probability of developing postoperative complications increased as the volume of subcutaneous fatty tissue increased (p:0.089). In the analyzes performed with visceral fatty tissue, it was determined that the rate of positive lymphatic metastases were inversely proportional to the visceral fatty tissue (p:0.062). Total abdominal fat tissue volume was found to be inversely proportional to T stage (as early and advanced stage rectum tumor) (p:0.053) and positive lymphatic metastasis (p:0.076). No statistically significant results were found in other parameters examined. Conclusion: The effect of abdominal fat tissue distribution on the stage and prognosis of rectal cancer is also present in our study, as shown in various publications in the literature, and further research on this subject may make a difference in the treatment of rectal cancer, which has a high course of mortality and morbidity.