Malatya ı̇l merkezı̇nde görev yapmakta olan Aı̇le Sağlığı çalışanlarının hasta merkezlı̇ bakım yetkı̇nlı̇ğı̇ düzeylerı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of patient-centered care competence levels of family health workers in Malatya city center
  1. Tez No: 680975
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN BÜYÜKALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, aile sağlığı çalışanı, hasta merkezli bakım, Malatya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Malatya İli Yeşilyurt ve Battalgazi İlçelerindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan Aile Sağlığı Çalışanlarının hasta merkezli bakım yetkinliği düzeylerinin değerlendirilmesi ve hasta merkezli bakım yetkinliğine etki eden faktörlerin ortaya konulup değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Gözlemsel tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışmada Malatya İli Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerindeki Aile Sağlığı Merkezlerinde Aile Sağlığı Çalışanı olarak görev yapan sağlık çalışanlarına yerinde ziyaret yapılarak sosyodemografik verileri içeren anket ve Hasta Merkezli Bakım Yetkinliği Ölçeği uygulanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa değeri 0,904 değeri ile yüksek derecede güvenilir bulunmuştur. 174 kişiye ulaşılmış, kriterleri karşılayan 166 kişiyle çalışma sonlandırılmıştır. Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi ile yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. p0,05). Sonuçlar: Yeşilyurt ve Battalgazi İlçesi içerisinde görev yapan Aile Sağlığı Çalışanlarının hasta merkezli bakım yetkinliklerinin yeterli düzeyde olduğu ve sosyodemografik verilerin hasta merkezli bakım yetkinliğine etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate patient-centered care competence levels of family health workers practicing in family health centers in Yeşilyurt and Battalgazi districts of Malatya and to reveal the factors affecting patient-centered care competence. Materials and Method: In this observational descriptive study, health professionals practicing as family health workers(nurses, midwives, emergency medical technicians) in family health centers at Malatya Province, Yeşilyurt and Battalgazi districts were visited on site, and a questionnaire which includes sociodemographic data and the Patient-Centered Care Competency Scale were applied. The Cronbach Alpha value of the scale was found to be highly reliable as 0,904. 174 people were reached and 166 people were included in the study who met the inclusion criteria. Conformity to the normal distribution was made using the Shapiro-Wilk test. In statistical analysis, Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test were used where appropriate.