65 yaş ve üzeri bireylerde son bir yıl içinde yapılan aşıların COVID-19 bulaşma ve seyrine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of vaccines made in the last year in individuals aged 65 and over on COVID-19 transmission and course
  1. Tez No: 680976
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Aşılar, KPA13, İnfluenza Aşısı, COVID-19, Vaccines, KPA13, Influenza Vaccine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: COVID-19'un hızla yayılmasını önlemek ve insanları bu hastalıktan korumak için birçok araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmada 65 yaş ve üzeri bireylere son bir yıl içinde yapılan aşıların COVID-19'un bu kişilere bulaşması ve bulaşan kişilerdeki klinik seyre bir etkisinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız Gözlemsel Tanımlayıcı tipte bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmada kendi hazırladığımız anket kullanılmıştır. 65 yaş ve üzeri bireyler telefonla aranarak ya da Aile Sağlığı Merkezleri'nde yüz yüze anket yapılarak 09.12.2020-28.02.2021 tarihleri arasında araştırmamızın verileri elde edilmiştir. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan, rastgele seçilen; COVID-19 geçiren 520 kişi ve COVID-19 geçirmeyen 520 kişi araştırmamıza katılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik verileri, kronik hastalıkları, tütün ürünleri ve alkol kullanımı, son bir yıl içinde yaptırdıkları aşılar ve COVID-19 ile ilgili soruları içeren anketten elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 26 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza yaşları 65 ile 98 arasında değişen, rastgele seçilen; 520'si (%50,0) COVID-19 geçiren, 520'si (%50,0) COVİD-19 geçirmeyen, 499'u (%48,0) erkek, 541'i (%52,0) kadın toplam 1040 kişi katılmıştır. Katılımcıların 317'si (%30,5) son bir yıl içinde herhangi bir aşı yaptırmışken 723'ü (%69,5) ise yaptırmamıştır. 100'ü (%9,6) İnfluenza Aşısı, 254'ü (%24,4) Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA13) ve 11'i (%1,1) de diğer aşıları yaptırmıştır. Sonuçlar: Son bir yıl içinde KPA13 yaptıranların yaptırmayanlara göre COVID-19'u daha az geçirdiği istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (Pearson Kİ-kare, p0,05)
Özet (Çeviri)
Aim: A lot of research is being done to prevent the rapid spread of COVID-19 and to protect people from this disease. In this study, it was aimed to investigate whether the vaccines administered to individuals aged 65 and over in the last year have an effect on the transmission of COVID-19 to these individuals and on the clinical course of the infected individuals. Material and Method: Our research was conducted as an Observational Descriptive study. The questionnaire we prepared was used in the research. The data of our research were obtained between the dates of 09.12.2020-28.02.2021 by calling individuals aged 65 and over by phone or by making a face-to-face questionnaire at Family Health Centers. Randomly selected, meeting the inclusion criteria; 520 people who had COVID-19 and 520 people who did not have COVID-19 participated in our research. The data obtained from the questionnaire, which includes the sociodemographic data of the participants, their chronic diseases, tobacco products and alcohol use, the vaccines they have had in the last year and the questions about COVID-19, were analyzed using the IBM SPSS Statistics 26 package program. Results: Randomly selected, with ages between 65 and 98; 520 (50,0%) had COVID-19, 520 (50,0%) did not have COVID-19, 499 (48,0%) were men, 541 (52,0%) were women total 1040 people participated in our research. While 317 (30.5%) of the participants had any vaccination in the last year, 723 (69.5%) did not. 100 (9.6%) had Influenza Vaccine, 254 (24.4%) Conjugated Pneumococcal Vaccine (KPA13) and 11 (1.1%) other vaccines. Conclusion: It was found statistically significant that those who had KPA13 in the last year had less COVID-19 than those who did not. (Pearson CI-square, p 0,05)