Beliren yetişkinlerde iyi oluşun romantik ilişki durumu, ilişki kalitesi ve kariyer uyumu açısından incelenmesi
Examination of well-being in emerging adults in terms of romantic relationship status, relationship quality and career adaptability
  1. Tez No: 680988
  2. Yazar: MELTEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik ilişki durumu, Romantik ilişki kalitesi, Kariyer uyumu, İyi oluş, Beliren yetişkinlik, Romantic relationship status, Romantic relationship quality, Career adaptability, Well-being, Emerging adulthood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlik dönemindeki bireylerin iyi oluşlarını romantik ilişki durumu, ilişki kalitesi ve kariyer uyumu açısından incelemektir. Yöntem: Araştırmada, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2020- 2021 eğitim ve öğretim yılında çevrimiçi olarak ulaşılabilen beliren yetişkinlik (18-26 yaş) dönemindeki lisans ve lisansüstü eğitim görmekte olan 547 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılara PERMA Ölçeği, Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği, Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulmuş Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi ve hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; beliren yetişkinlerin iyi oluşları cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamakta iken yaş, eğitim düzeyi, yetişkin hissetme düzeyi, romantik ilişki durumu değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı bulunmuştur. Romantik bir ilişkisi olan beliren yetişkinlerin iyi oluş puanlarının, romantik bir ilişkisi olmayan beliren yetişkinlere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Beliren yetişkinlerin iyi oluşları ile romantik ilişki kalitesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı olarak pozitif yönde ve orta düzeyde ilişki bulunurken iyi oluşları ile kariyer uyumları arasında istatistiksel açıdan anlamlı olarak pozitif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki saptanmıştır. İyi oluş ile kariyer uyumu alt boyutlarından kariyer güveni, kariyer kontrolü, kariyer ilgisi ve kariyer merakı arasında pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna varılmıştır. Hiyerarşik çoklu regresyon analizlerinden elde edilen bulgulara göre, beliren yetişkinlerin romantik ilişki durumu ve kariyer uyumu göstergeleri iyi oluşun toplam %54'ünü açıklamaktadırlar. Beliren yetişkinlerde iyi oluşun en önemli yordayıcısı kariyer uyumu göstergelerinden kariyer güvenidir. Diğer önemli yordayıcılar ise sırası ile kariyer kontrolü, kariyer ilgisi ve romantik ilişki durumudur. Romantik bir ilişki içindeki beliren yetişkinlerin ise romantik ilişki kalitesi ve kariyer uyumu göstergeleri iyi oluşun toplam %52'sini açıklamaktadırlar. Romantik bir ilişkisi olan beliren yetişkinlerde iyi oluşun en önemli yordayıcısı kariyer uyumu göstergelerinden kariyer güvenidir. Diğer önemli yordayıcılar kariyer uyumu göstergelerinden kariyer güveni, kariyer kontrolü, romantik ilişki kalitesi ve kariyer ilgisidir. Analiz sonuçlarına göre, kariyer uyumu göstergelerinden kariyer merakı iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı değildir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak bu araştırma, beliren yetişkinlerin iyi oluşlarını değerlendirmede romantik ilişki durumu ve kalitesi ile kariyer uyumunun önemini ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları ilgili alanyazın ışığında tartışılmış, araştırmacılara ve uzmanlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to examine the well-being of individuals in emerging adulthood in terms of romantic relationship status, relationship quality and career adaptability. Method: In this research, the relational screening model was used. The research was conducted on a sample of 547 participants who were studying undergraduate and graduate education in the emerging adulthood (18-26 years old) period, which can be accessed online in the 2020-2021 academic year. PERMA Profiler Scale, Career Adaptability Scale, Perceived Romantic Relationship Quality Scale and Personal Information Form created by the researcher were applied to the participants. Independent groups ttest, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation analysis and hierarchical multiple regression analysis were used to analyze the data. Results: According to the findings obtained from the study, it was found that while the well-being of emerging adults did not differ significantly according to the gender variable, it was found to differ significantly according to the variables of age, education level, level of adult feeling, and romantic relationship status. It was observed that the well-being scores of emerging adults who were in a romantic relationship were significantly higher than those of emerging adults who were not in a romantic relationship. There was a statistically significant positive and moderate relationship between the well-being of emerging adults and the quality of their romantic relationship, while a statistically significant positive and high level relationship was found between their well-being and career adaptability. It was concluded that there are positive and moderately significant relationships between well-being and career adaptation subdimensions, career confidence, career control, career concern and career curiosity. According to the findings obtained from hierarchical multiple regression analyzes, the romantic relationship status and career adaptation indicators of emerging adults explained a total of 54% of well-being. The most important predictor of well-being in emerging adults was career confidence, one of the indicators of career adaptation. Other important predictors were career control, career concern and romantic relationship status, respectively. Indicators of romantic relationship quality and career adaptability of emerging adults who were in a romantic relationship explained 52% of well-being. The most important predictor of well-being in emerging adults who were in a romantic relationship was career confidence, one of the indicators of career adaptation. Other important predictors were career control, romantic relationship quality and career concern, respectively. According to the results of analyzes, career curiosity, which is one of the career adaptation indicators, was not a significant predictor of well-being. Conclusion and Suggestions: In conclusion, this research reveals the importance of romantic relationship status and quality and career adaptation in evaluating the well-being of emerging adults. The findings of the research were discussed in the light of the relevant literature, and recommendations were made to researchers and professionals.