Geleneksel çocuk oyunlarının kültürel mirasa katkısı ve eğitsel yönünün öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi (Mersin ili örneği)
The contribution of traditional children's games to the cultural heritage and the evaluation of the educational adventure according to teachers' opinions (Mersin province example)
- Tez No: 680989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, geleneksel oyun, kültürel miras, oyunla öğretim, Game, traditional game, cultural heritage, teaching with games
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, oyunun ve geleneksel çocuk oyunlarının eğitimde kullanılmasının önemi ve geleneksel çocuk oyunlarının kültür ile ilişkisinin öğretmenlerin bakış açıları ile belirlenerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada, sınıf öğretmenlerinin geleneksel çocuk oyunları hakkında görüşleri, eğitimde oyun kullanımının çocuğun gelişimine katkıları, geleneksel oyunların kültür ile ilişkisi ve oyunun kültür aktarımındaki etkisinin belirlenmesi konuları araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu çocukların oyun çağında ve oyuna en çok zaman ayırdıkları dönemler olması sebebiyle sınıf öğretmenleri oluşmaktadır. Veriler nitel araştırma yöntemi, fenemoloji deseni kullanılarak toplanmıştır. Fenemoloji bireylerin bildiği, gördüğü veya farkında olduğu olaylarda derinlemesine bilgi sahibi olmadığı olgu ve durularda kullanılan bir desendir. Araştırmada geleneksel oyunların kültür aktarımına ve eğitime yönelik katkıları bilinmekte, fakat durum veya olgu hakkında ayrıntılı bir bilgi birikiminin olmaması fenemoloji deseninin kullanılmasına temel oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan verilerin elde edilmesinde amaçlı örneklemlerden maksimum çeşitlilik türü kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesi sürecinde kullanılacak sorular literatür taraması yapıldıktan sonra araştırmacı tarafından sosyolog, psikolojik danışman ve eğitim bilimleri alanında uzman kişilerin görüşleri alındıktan sonra 10 adet açık uçlu soru oluşturularak pilot uygulama yapılmıştır. Pilot uygulama sonucunda tekrar eden ve anlaşılmayan sorular çıkarıldıktan sonra elde edilen 5 soru ile araştırma sürdürülmüştür. Nitel araştırmalarda soru sayısının az ve kapsayıcı olması, çalışmanın ana konudan uzaklaşılmamasını sağlayacaktır. Verilerin analizinde“Miles ve Huberman'ın Nitel Analiz Modeli”kullanılmıştır. Bu model azaltma, sunum ve sonuç çıkarma olarak üç işlem basamağından oluşmaktadır. Araştırmada sonucunda, geçmişten günümüze geleneksel oyunların kültürü etkilediği ve kültürlerin var olması ve devamlılığı konusunda oyunun rolünün olduğu bulgulanmıştır. Geleneksel oyunların eğitimin içinde kullanılmasının olumlu etkilerinin olduğu tespit edilmiş ve öğretmenlerin oyunları sınıf içinde ve dışında kullandığı ifade edilmiştir. Öğretim programlarında geleneksel oyunlara daha fazla yer verilmesi gerektiği belirtilmiş, ayrıca toplumların, ailelerin ve kurumların geleneksel oyunların yaygınlaşması adına çalışmalar yapması gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the importance of using games and traditional children's games in education and the relationship between traditional children's games and culture by determining them from the perspective of teachers. In the study, the opinions of classroom teachers about traditional children's games, the contribution of the use of games in education to the development of the child, the relationship of traditional games with culture and the determination of the effect of play on cultural transfer were investigated. The study group of the research consists of classroom teachers, since children are in the playing age and are the periods they spend the most time for play. The data were collected using the qualitative research method and phenomenology design. Phenemology is a pattern used in cases and situations in which individuals do not have in-depth knowledge of events that they know, see or are aware of. In the research, the contribution of traditional games to cultural transfer and education is known, but the lack of detailed knowledge about the situation or phenomenon forms the basis for the use of the phenomenology design. Maximum variation type from purposeful samples was used to obtain the data collected by semi-structured interview form. After the literature review of the questions to be used in the process of obtaining the data, the opinions of sociologists, psychological counselors and experts in the field of educational sciences were taken by the researcher, 10 open-ended questions were created and a pilot application was made. After removing the repetitive and incomprehensible questions as a result of the pilot application, the research continued with 5 questions. The fact that the number of questions in qualitative research is small and inclusive will ensure that the study does not stray from the main subject.“Miles and Huberman's Qualitative Analysis Model”was used in the analysis of the data. This model consists of three steps as reduction, presentation and inference. As a result of the research, it has been understood that traditional games from past to present have affected the culture and the game has a role in the existence and continuity of cultures. It has been determined that the use of traditional games in education has positive effects and it has been seen that teachers use games inside and outside the classroom. Participants stated that traditional games should be given more place in curricula, and they also suggested that societies and institutions should work on the dissemination of traditional games.