Total diz protezi ameliyatlarında kullanılan traneksamik asitin etkinliğinin farklı tromboprofilaksi ajanları ile değerlendirilmesi
Evaluation of tranexamic acids efficiency with different thromboprophylaxis agents at total knee arthroplasty surgery
- Tez No: 681039
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED NADİR YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Total diz artroplastisi cerrahisinde kanamayı azaltmak amaçlı rutin kullanımda olan traneksamik asitin etkinliğinin, Venöztromboemboli profilaksisi için kullanılan asetilsalisilik asit veya düşük molekül ağırlıklı heparin ile değişip değişmediği; kanama miktarı, transfüzyon ihtiyacı, yatış süresi ve komplikasyonlar açısından fark olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniklerinde Haziran 2014 – Aralık 2020 tarihleri arasında total diz protezi yapılan hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Tek taraflı total diz artroplastisi uygulanan 86 hastaya çoklu doz intravenöz traneksamik asit verildi, ardından hastanede yatış sırasında rastgele asetilsalisilik asit (Grup 1) ve enoksaparin sodyum (Grup 2) uygulandı. Her iki grupta ki gizli kan kaybı, maksimum hemoglobin düşüşü, toplam kan kaybı, drenaj hacmi, transfüzyon hızı, hastanede kalış süresi ve komplikasyon sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Gizli kan kaybı ve maksimum hemoglobin düşüşünde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (sırasıyla, p= 0,097 ve p= 0,679). Toplam kan kaybı, drenaj hacmi ve kan transfüzyon miktarı Grup 1'de ki hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düşük çıkmıştır (sırasıyla, p= 0,006, p= 0,011 ve p= 0,024). Komplikasyon görülme durumu değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p= 0,523). Grup 1 de iki hastada, Grup 2 de bir hastada derin ven trombozu izlenmiştir. Her iki grupta da pulmoner emboli tespit edilmemiştir. Gruplar arasında venöztromboemboli yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir (p= 0,673). Grup 2'deki hastalarda daha uzun yatış süresi tespit edilmiştir (p= 0,016). Sonuç: Asetilsalisilik asit ve düşük molekül ağırlıklı heparin çoklu doz intravenöz traneksamik asit rejimiyle birlikte güvenle kullanılabilir. Çoklu doz intravenöz traneksamik asit rejimiyle birlikte asetilsalisilik asit kullanımı daha az kanama, daha az kan tranfüzyonu ve daha kısa yatış süresi sağlayalabilir. Litaratürde total diz artroplastisi sonrası traneksamik asit'in farklı doz ve rejimleriyle farklı antikoagulanların kullanımını karşılaştıran çalışma yoktur. Bu konuyla ilgili kanıt düzeyi yüksek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Tranexamic acid is routinely used at total knee arthroplasty surgery to reduce blood loss. Purpose of this study is finding out if there is a difference at tranexamic acids efficiency when used with acetylsalicylic acid or low molecular weight heparin which are used for venous thromboprophylaxis. We aimed to evaluate if there are any difference at blood loss volume, need for transfusion, hospitalization period and complications rates. Material and Method: Total knee arthroplasty patients that were operated at Karabuk Training and Research Hospital or Ankara Bilkent City Hospital orthopedics and traumatology clinics between June 2014 and December 2020 were included in this study. Patients data were reviewed retrospectively. 86 patients undergone total knee arthroplasty from one knee, were given multidose intravenous tranexamic acid, additionally randomly given either acetylsalicylic acid (group 1) or low molecular weight heparin (group 2). Both groups were evaluated for hidden blood loss, maximum haemoglobin decrease, total blood loss, volume of drainage, transfusion rate, hospitalization period and complication rates and collected data is compared. Findings: There were no statisticcally significant difference between groups at hidden blood loss and maximum haemoglobin decrease (p= 0.097 and p= 0.679 respectively). Total blood loss, volume of drainage and blood tranfusion volume were statistically significantly lower at group 1 (p= 0.006, p= 0.011 and p= 0.024 respectively). Comparison of complication rates showed no statistically significant difference (p= 0.523). Two patient at group 1 and one patient at group 2 developed deep venous thrombosis. We didn't detected pulmonery embolism at both groups. There were no statistically significant difference at venous thromboembolism (p= 0.673). Patients of group 2 have stayed at hospital for longer (p= 0.016). Result: Acetylsalicylic acid or low molecular weight heparin are safe to use with multi dose intravenous tranexamic acid regime. Multi dose tranexamic acid regime combined with acetylsalicylic acid might show decreased blood loss, need for blood transfusion and hospitalization period. There are no studies at literature regarding the use of different tranexamic acid regimes and dosage with different anticoagulants. There is a need of high level of evidence studies at this subject.
Benzer Tezler
- Traneksamik asit: Hangi form? hangi doz?
Tranexamic acid: Which form? which dose?
İSMAİL GÖKHAN ŞAHİN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2016
Ortopedi ve TravmatolojiSağlık BakanlığıOrtopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALPASLAN ÖZTÜRK
- Ortopedi ve traumatolojide derin ven trombozu komplikasyonu (büyük kalça ve diz ameliyatları sonrasında görülme sıklığının araştırılması)
Deep-vein thrombosis complication in orthopedics and traumatology: The Study of its incidence after major hip and knee surgery
ÖNDER AYDINGÖZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
1993
Ortopedi ve Travmatolojiİstanbul ÜniversitesiOrtopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NİŞAN NİŞAN
- Hassas döküm yöntemiyle üretilen femoral diz komponentlerinde seramik maça kullanımı ile talaşlı imalat minimizasyonu
Minimization of machining by using ceramic cores during the investment casting process of femoral knee components
CEVAT YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NECİP ÜNLÜ
- Total diz artroplastisi cerrahisi sonrası patellar klunk sendromu insidansı
Patellar clunk syndrome incidence after total knee arthroplasty
YUNUS EMRE BULUM
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2020
Ortopedi ve TravmatolojiDüzce ÜniversitesiOrtopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ERDEM DEĞİRMENCİ