Dindarlık eğiliminin narsist, makyavelist ve psikopatik kişilik özellikleri ile ilişkisi: Malatya örneği
The relationship between the tendencies of religiosity and narcissist, machiavellian and psychopathic personality traits: In Malatya
  1. Tez No: 681108
  2. Yazar: NESİBE ASLAN AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KARTOPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Dindarlık Eğilimi, Karanlık Üçlü, Narsist Kişilik, Makyavelist Kişilik, Psikopatik Kişilik, Psychology of Religion, The Tendencies of Religiosity, Dark Triad, Narcissist Personality, Machiavellian Personality, Psychopathic Personality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı dindarlık eğiliminin karanlık üçlü (narsist, makyavelist ve psikopatik) kişilik özellikleri ile ilişkisini incelemektir. Araştırmanın temel problemi“Dindarlık eğilimi karanlık üçlü (narsist, makyavelist ve psikopatik) kişilik özelliklerine göre farklılaşmakta mıdır?”şeklindedir. Temel probleme bağlı olarak oluşturulan alt problemler;“sosyo-demografik değişkenlere göre karanlık üçlü kişilik düzeyleri farklılaşmakta mıdır? Dindarlık eğilimine göre örneklemin narsist kişilik puanları farklılaşmakta mıdır? Dindarlık eğilimine göre örneklemin makyavelist kişilik puanları farklılaşmakta mıdır? Dindarlık eğilimine göre örneklemin psikopatik kişilik puanları farklılaşmakta mıdır?”şeklindedir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Çalışmanın evreni Malatya ili Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde ikamet etmekte olan aktif olarak iş hayatında olan tüm bireyleri kapsamaktadır. Araştırma verileri tesadüfî örneklem yoluyla seçilen katılımcılardan elde edilmiştir. Örneklem grubu % 39.3'ü (n: 159) kadın ve % 60.7'si erkek (n: 246) olmak üzere toplam 405 kişiden oluşmaktadır. Veri elde etmede Kısaltılmış Dirty Dozen Karanlık Üçlü Ölçeği kullanılmıştır. Alt problemlerden ilkine göre sosyo-demografik değişkenlerden cinsiyet açısından erkekler kadınlardan daha yüksek karanlık üçlü puanları almıştır. Yaşlara göre doğru orantılı olarak yaş yükseldikçe karanlık üçlü puanları da yükselmiştir. Medeni duruma göre örneklemi oluşturan evliler bekârlardan daha düşük düzeyde karanlık üçlü puanlarına sahip bulunmuştur. Fiziksel görünüşlerinden memnun olanlar memnun olmayan katılımcılardan daha yüksek karanlık üçlü puanları almıştır. İkinci alt probleme göre öznel dindarlık algısı, aile dindarlık algısı, her işe besmele ile başlama tutumu, şükretme tutumu, sağlam dini inançlar olmadan mutlu bir hayat yaşanamayacağı inancı ile narsist kişilik puanları negatif yönlü ilişkili bulunmuştur. Buna göre bahsedilen değişkenlerin düzeyleri yükseldikçe narsist kişilik düzeyi düşüş göstermiştir. Bir diğer alt probleme göre öznel dindarlık algısı, günlük namaz ibadetini yerine getirme durumu, Ramazan orucu tutma durumu, maddi olarak sadaka verme tutumu ile makyavelist kişilik arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Bahsedilen değişkenlerin düzeyleri yükseldikçe makyavelist kişilik düzeyi düşüş göstermiştir. Sonuncu alt probleme göre öznel dindarlık algısı, günlük namaz ibadetini yerine getirme durumu, Ramazan orucu tutma durumu, sünnete uyma durumu, dua etme tutumu, maddi olarak sadaka verme tutumu, dinin insan hayatına bir amaç ve anlam kattığına inanma tutumu ile psikopatik kişilik arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Buna göre bahsedilen değişkenlerin düzeyleri yükseldikçe psikopatik kişilik düzeyi düşüş göstermiştir. Sonuç olarak dindarlık eğiliminin karanlık üçlü ile ilişkisinin ele alındığı bu çalışmada dindarlık eğiliminin bireylerin kişilik gelişimlerine pozitif yönlü bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Örneklem içerisinde kendini dindar olarak tanımlayan, dini gerekleri hem ibadetler hem de ahlaki boyutta hayatında uygulamaya çalışanların dindarlık eğilimi düşük olan diğer katılımcılara göre karanlık üçlü özelliklerinin daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the tendencies of religiosity and dark triad (narcissistic, Machiavellian and psychopathic) personality traits. The basic problem of this study is“Do dark triad (narcissistic, Machiavellian and psychopathic) personality levels differ according to the tendencies of religiosity”. Sub-problems created depending on the basic problem;“Do dark triad personality levels differ according to socio-demographic variables? Do the narcissist personality scores of the sample differ according to the tendencies of religiosity? Do the Machiavellian personality scores of the sample differ according to the tendencies of religiosity? Do the psychopathic personality scores of the sample differ according to the tendencies of religiosity?”. This research has utilized the relational survey model which is one of the quantitative research methods. The research population comprises all individuals who work at Professional job life, living in Malatya and their towns of Yesilyurt and Battalgazi. The study sample consists of 405 people, 39.3 % (n: 159) female and 60.7 % (n: 246) male. The data set was collected from random probability sampling participants by using a questionnaire Dirty Dozen Dark Triad Scale. According to the first of the sub-problems, among the socio-demographic variables, males get higher scores than females in terms of gender. Dark triad scores decrease as age increases. Married individuals' dark triad scores regarding marital status are lower than other participants. Those who are 'satisfied' with their physical appearance it was determined that they have higher dark triad scores. According to the second sub-problem, subjective religiousness perception, family religiousness perception, the attitude of starting every work with basmele, the attitude of being grateful, the belief that a happy life cannot be lived without sound religious beliefs and narcissist personality scores were negatively correlated. Accordingly, as the levels of the variables increased, the level of the narcissistic personality decreased. According to another sub-problem, a negative relationship was found between the subjective perception of religiosity, the status of performing daily prayers, the condition of fasting in Ramadan, the attitude of financially giving charity and the Machiavellian personality. As the levels of the variables increased, the level of Machiavellian personality decreased. According to the last sub-problem, the subjective perception of religiosity, the status of performing daily prayers, the condition of fasting in Ramadan, the status of obeying the circumcision, the status of praying, the status of giving charity financially, the state of believing that religion adds a purpose and meaning to human life and the psychopathic personality relationship has been determined. Accordingly, as the levels of the variables increased, the level of psychopathic personality decreased. As a result, in this study, in which the relationship between the tendencies of religiosity and the dark triad was discussed, it was found that the tendencies of religiosity contributed positively to the personality development of individuals. In the sample, it was determined that those who define themselves as religious and try to apply religious requirements in their lives both in prayers and in moral dimensions have a lower level of dark triad characteristics compared to other participants.