Göç sürecinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet: Göçmen kadınların deneyimleri
Gender-based violence in the migration process: Experiences of immigrant women
  1. Tez No: 681304
  2. Yazar: DURİYE SONNUR YILDIZTUGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKÇA TOPRAK ERGÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, kadın ve şiddet ilişkisi, şiddet olgusu ve toplumsal cinsi-yet eşitsizliğine dayalı şiddet, göçün feminizasyonu, Migration, the relationship between women and violence, the phenomenon of violence and gender-based violence, feminization of migration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Küreselleşmeye bağlı olarak gerçekleşen göçün feminizasyonu, göç alanını femi-nist kuramın ışığında ele alınması ihtiyacını doğurmuştur. Bu çalışma, alışılanın aksine aile birleşimi gibi geleneksel nedenler dışında kendi başına göçe katılan, toplumsal cinsiyet temelli muameleler nedeniyle göçü bir baş etme stratejisi ola-rak kullanan kadınların göç deneyimlerini keşfetme amacındadır. Bu araştırma, çeşitli nedenlerle (sosyal, politik, ekonomik vb. ) hem gönüllü olarak göç eden kadınları, hem de zorunlu olarak yerlerinden edilmiş kadınların; göç deneyimle-rini, kaynak ülkeden hedef/transit ülkeye varıncaya kadar geçen süreçteki hikâyelerini, yaşadıkları sorunları, kadınlara özgü göç etme nedenlerini, toplum-sal cinsiyet eşitsizliğine dayalı şiddeti, karşı karşıya kaldıkları risk unsurlarını ve bunlarla baş etme deneyimlerini keşfetme amacı taşımaktadır. Bu amaç doğrul-tusunda, zorunlu ve gönüllü göçmenlerden oluşan 22 kadınla derinlemesine gö-rüşmeler gerçekleştirilmiştir. Göçte kadın deneyimlerini anlamak ve çözümlemek açısından, kadın çalışmalarının doğasına uygun olarak araştırma yorumlayıcı ve feminist yaklaşımla nitel bir yapıda tasarlanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler; kavramlarla göç ve kadın, kaynak ülkeye ilişkin bilgiler, göç öncesi, göç sırası ve göç sonrası deneyimleri olmak üzere beş ana tema üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda kadınlara özgü göç nedenleri, farklı kadınlık du-rumlarının göçten olumlu ve olumsuz etkilenme dinamiklerinin neler olabileceği, cinsiyet temelli şiddet, ayrımcılık ve diğer risk unsurları görünür kılınmaya çalı-şılmıştır. Ayrıca kadınların bağımlı göç kuramından sıyrılarak kendi iradeleriyle göç sürecine dâhil oldukları, hayatlarının bir bölümünde toplumsal cinsiyet eşit-sizliğine dayalı şiddet mağduru oldukları, göçü toplumsal cinsiyet temelli uygu-lamalarla bir baş etme stratejisi olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır. Araştırma, elde edilen veriler doğrultusunda önerilerle sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The feminization of migration that occurs in connection with globalization has created the need to address the field of migration in the light of feminist theory. This study aims to explore the migration experiences of women who migrate on their own by using it as a coping strategy for gender –based treatments, contrary to the usual reasons such as family reunifications. This research is intended to bring out the migration experiences of women who were both forcibly displaced for various reasons (social, political, economic, etc.) and voluntarily emigrated ,their experiences in the process from the source country to the destination / transit country, the problems they encounter, their female-specific reasons for migration, gender-based violence, the risks they face and how they deal with all. In line with this purpose, in-depth interviews were conducted with 22 women, consisting of forced and voluntary migrants. In terms of understanding and analyzing women's experiences in migration, it was designed in a qualitative structure with investigative ,interpretative and feminist approach in accordance with the nature of women's studies. The data obtained from the interviews were analyzed under five main themes: migration and women, information about the source country, pre-migration, migration period and post-migration experiences. As a result of the research, the reasons for migration specific to women, the dynamics of various female circumstances affected negatively or positively by migration, gender-based violence, discrimination and other risk factors, were tried to be visible. In addition, it was revealed that women were participated in migration process with their own free will and in this way, getting out of the dependent migration theory, they were victims of gender-based violence in some part of their lives, and they used migration as a strategy to cope with gender-based problems. The research resulted in with recommendations in line with the data obtained.