Kâdî Abdülcebbâr'ın Müteşâbihu'l-Kur'ân isimli eserinin tefsir ilmi açısından incelenmesi
Examination of Qâdî Abdulcabbâr's Mutesâbihu'l-Qur'an from the perspective of interpretation of the Quran
- Tez No: 681306
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kâdî Abdülcebbâr, Müteşâbihü'l-Kur'ân, MuhkemMüteşâbih, Tefsir, Yöntem, Qadi Abdulcebbâr, Mütesâbihu'l-Qur'an, MuhkemMutesabih, Interpretation of the Quran, Method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada Kâdî Abdülcebbâr'ın Müteşâbihü'l-Kur'ân adlı eseri tefsir ilmi açısından incelenmiştir. Çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde Kâdî Abdülcebbâr'ın hayatı, ilmî şahsiyeti, Müteşâbihü'l-Kur'ân kitabının içeriği, kaynakları, genel yöntemi, muhkem ve müteşâbih kavramlarına dilbilimcilerin ve müfessirlerin yaklaşımı ile ilgili bilgiler sunulmaktadır. Akabinde Kâdî Abdülcebbâr'a göre muhkem ve müteşâbihin ne olduğu araştırılmaktadır. İkinci bölümde Müteşâbihü'l-Kur'ân'da benimsenen rivayet ve dirayet yöntemi, müellifin eleştirdiği fırkaların tefsir ilmi açısından eksiklikleri ve hataları, Kâdî'nın Müteşâbihü'l-Kur'ân'da yer verdiği tefsir ilimleri işlenmektedir. Bu konularla ilgili örnekler de verilmektedir. Sonuç bölümünde ise Müteşâbihü'l-Kur'ân eseri hakkında tespit edilen hususların kısa bir değerlendirmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Qâdî Abdulcabbâr's Mutesâbihu'l-Qur'an examined in terms Interpretation. The study consists of introduction, two main chapters and conclusion. In the introduction, information is given about the subject, purpose, and method of the study. In the first chapter, information about the life of Qadi Abdulcebbâr, his scientific personality, the content, sources, general method of the book Mütesabihu'l-Qur'an, the approach of linguists and commentators to the concepts of muhkam and mutashabih are presented, and then what is muhkam and mutasabih according to Qadi Abdulcebbar is being investigated. In the second part, the narration and acumen method adopted in Mütesabihu'l-Qur'an, the deficiencies and errors of the sects criticized by the author in terms of tafsir and the tafsir sciences that Qadi included in Mütesabihu'l-Qur'an examples of these topics are also given. In the conclusion part, a brief evaluation of the issues determined about Mütesabihu'l-Qur'an is made.