Hipofiz tümörlerinin endoskopik transsfenoidal cerrahi sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 681307
  2. Yazar: MURAT GEZİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ÇAMLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopik transsfenoidal cerrahi, hipofiz adenomu, cerrahi sonuçlar, Endoscopic transsphenoidal surgery, pituitary adenoma, surgical outcomes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda hipofiz tümörü nedeniyle endoskopik transsfenoidal yaklaşımla opere edilen hastalarda kitlenin total-subtotal çıkartılmasının cerrahi süreye, yatış süresine, komplikasyon oranlarına ve yatış maliyetine etkisinin değerlendirilmesi, hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının düzelme durumu, rezidü-nüks oranları, kısa form 36 ölçeği ile hastaların yaşam kalitesinin değerlendirilmesi, elde edilen sonuçların analiz edilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Başasistan Mahmut Çamlar tarafından 01/01/2013 – 31/07/2020 tarihleri arasında hipofiz tümörü nedeniyle endoskopik endonazal transsfenoidal yaklaşımla opere edilen, histopatolojik tanısı hipofiz adenomu olarak gelen 49 hasta dahil edildi. Verilerine ulaşılamayan, histopatolojik tanısı hipofiz adenomu olarak gelmeyen ve transkraniyal yöntemle opere edilen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hasta dosyaları incelendi, 12-81 yaş aralığındaki hastaların anamnezleri, nörolojik muayeneleri, radyolojik görüntülemeleri, ameliyat öncesi ve sonrası hipofizer hormon düzeyleri, yatış süreleri, tedavi maliyetleri, cerrahi süreleri ve perioperatif kan transfüzyonu sonuçlarına ulaşıldı. Ayrıca kısa form 36 ölçeği kullanılarak hastaların yaşam kalitesi değerlendirildi ve elden edilen veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Total eksizyon yapılan 21 hastanın 10'unda, subtotal eksizyon yapılan 28 hastanın 12'sinde komplikasyon görüldü. Total eksizyon yapılan hastalarda en sık görülen komplikasyon geçici diyabetes insipidus (%33,3), subtotal eksizyon yapılan hastalarda beyin omurilik sıvısı sızıntısı (%25) olarak saptandı. Postoperatif erken remisyon gözlenen 7 hastanın 2'sine total, 5'ine subtotal eksizyon yapıldığı görüldü. Total rezeksiyon yapılan 21 hastanın 6'sında nüks kitle saptandı. Total rezeksiyon yapılan hastaların yatış sürelerinin medyan değeri 3 gün, cerrahi sürenin medyan değeri 130 dk, yatış maliyetinin medyan değeri 6901 TL, subtotal rezeksiyon yapılan hastaların yatış sürelerinin medyan değeri 5 gün, cerrahi sürenin medyan değeri 172,5 dk, yatış maliyeti medyan değeri 5929 TL olarak saptandı. Sonuç: Endoskopik endonazal transsfenoidal yaklaşım hipofiz adenomlarının tedavisinde etkin ve güvenli bir yaklaşımdır. Subtotal rezeke edilen tümörlerde cerrahi süre ve yatış süresi uzamaktadır. Bu veriler ışığında tümör kıvamının rezeksiyon şeklini ve cerrahi süreyi etkilediğini, ayrıca subtotal cerrahinin daha az yatış maliyeti ve daha az komplikasyon oranı sağladığını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to evaluate in patients operated with endoscopic transsphenoidal approach due to pituitary tumor the effect of total-subtotal removal of the mass on surgery duration, hospitalization duration, complication rates, and hospitalization cost, and to analyze and compare the results obtained from the patients' improvement according to clinical and laboratory findings, residual-recurrence rates, and the short form 36 health survey. Materials and Methods: Our research included 49 patients who were operated on with the endoscopic endonasal transsphenoidal approach for pituitary tumors between the dates of 01/01/2013 and 31/07/2020 by Senior Assistant Mahmut Camlar. Patients whose data were unavailable, whose histopathological diagnosis was not pituitary adenoma, and who were operated on by the transcranial method were excluded from the study. The files of patients between the ages of 12-81 were examined, and their anamnesis, neurological examination, radiological imaging, pre- and post-operation pituitary hormone level, hospitalization duration, treatment costs, surgery duration, and perioperative blood transfusion results were retrieved. In addition, the patients' life qualities were evaluated using the short form 36 health survey, and the obtained data were compared. Results: Complications were observed in 10 of 21 patients who underwent total excision and 12 of 28 patients who underwent subtotal excision. The most common complications in patients who underwent total excision were transient diabetes insipidus (33.3%) and cerebrospinal fluid leak (25%) in patients who underwent subtotal excision. It was observed in 7 patients with postoperative early remission that 2 had total excision and 5 had subtotal excision. Recurrent mass was detected in 6 of 21 patients who underwent total resection. The median values for the patients who underwent total resection were determined as 3 days for hospitalization duration, 130 minutes for surgery duration, and 6901 TRY for hospitalization costs; the median values for the patients who underwent subtotal resection were 5 days for hospitalization duration, 172.5 minutes for surgery duration, and 5929 TRY for hospitalization costs.Conclusion: Endoscopic endonasal transsphenoidal approach is effective and safe in the treatment of pituitary adenomas. Surgery duration and hospital stay are prolonged in subtotally resected tumors. In the light of these data, we think that the consistency of the tumor affects the resection type and surgery duration; moreover, subtotal surgery provides less hospitalization cost and less complication rate.