Bir üniversite hastanesindeki doktor ve hemşirelerde, sağlık çalışanlarına önerilen aşılarla bağışıklanma durumu ve etkileyen faktörler
Physicians and nurses in a university hospitals, vaccination status to healthcare professionals and affecting factors
  1. Tez No: 681325
  2. Yazar: GAMZE ÖZYAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, bağışıklanma, etkileyen faktörler, sağlık çalışanları, Vaccine, immunization, affecting factors, healthcare workers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ndeki doktor ve hemşirelerde, mesleğe bağlı riskler nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen aşılarla bağışıklanma durumunun ve etkileyen faktörlerin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan doktor ve hemşireler arasından randomize olarak ulaşılan 127 doktor ve 193 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Anket formu uygulanarak katılımcıların Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen aşılarla bağışıklanma durumu ve etkileyen faktörler araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, katılımcıların %70'ten fazlasının sağlık çalışanlarına önerilen aşılarla bağışıklanmamış olduğu görülmüştür. HBV aşısı yaptıranlar %75'in üzerindeydi ve bu oran diğer aşılara göre çok daha yüksekti. Sağlık çalışanlarını, önerilen aşılarla aşılanma konusunda en önemli motive edici faktörlerin aşıların bilimsel araştırma sonuçlarıyla desteklenmesi, mesleki bulaş riskinin farkında olma ve aşıya ulaşımın kolay olması olarak saptanmıştır. Aşılanmayı olumsuz yönde etkileyen nedenler arasında ise ihmal etme, zaman ayıramama ve risk altında olmadığını düşünme ön plana çıkmaktaydı. Sonuçlar: Sağlık çalışanlarının Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen aşılarla bağışıklanma oranları çok düşüktür ve bu oranları arttırmak için aşılama çalışmaların yapılması gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: The purpose of this study is to determine the immunization status and the factors affecting doctors and nurses in Zonguldak Bülent Ecevit University Health Practice and Research Hospital with vaccines recommended by the Ministry of Health due to risks related to their profession. Materials and Methods: This study was carried out with 127 doctors and 193 nurses who were randomly reached among the doctors and nurses working in Zonguldak Bülent Ecevit University Health Practice and Research Hospital. The immunization status of the participants with the vaccines recommended by the Ministry of Health and the factors affecting them were investigated by applying the questionnaire form. Results: In our study, it was observed that more than 70% of the participants were not immunized with the vaccines recommended to healthcare workers. Those who had HBV vaccine were over 75% and this rate was much higher than other vaccines. The most important motivating factors for healthcare professionals to be vaccinated with recommended vaccines are supported by scientific research results of vaccines, awareness of occupational transmission risk and easy access to vaccines. Among the reasons that negatively affected vaccination, neglect, lack of time and thinking that they were not at risk came to the fore. Conclusions: The immunization rates of healthcare workers with the vaccines recommended by the Ministry of Health are very low and it is thought that vaccination studies should be carried out to increase these rates.