Güncel remineralizasyon ajanlarının mine üzerine etkisinin farklı yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of current remineralization agents on enamel with different methods
  1. Tez No: 681329
  2. Yazar: SİMGE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF PINAR BAKIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: biberiye, yüzey mikrosertlik, DIAGNOdent, remineralizasyon, üzüm çekirdeği özü, zencefil, rosemary, surface microhardness, DIAGNOdent, remineralization, grape seed extract, ginger
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Çalışmamızda ; başlangıç çürük lezyonlarının zencefil, üzüm çekirdeği özü ve biberiye gibi doğal medikamentler ile kazein ve hidroksiapatit içeren materyallerin remineralizasyon kapasitesini kantitatif olarak in vitro koşullarda değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 42 adet mine örneği Grup-I (%10 Kazein Fosfopeptit Amorf Kalsiyum Fosfat [CPP-ACP], GC Tooth Mousse, Grup-II (Biberiye Yağı), Grup-III (zencefil+bal), Grup-IV (zencefil+bal+kakao), Grup-V (üzüm çekirdeği özü) ve Grup-VI (kontrol grubu; remineralizasyon solüsyonu) olarak altı gruba ayrıldı. Başlangıç yüzey mikrosertlik ve DIAGNOdent analizleri yapılan mine örnekleri yapay çürük lezyonu oluşturmak amacıyla 72 saat demineralizasyon solüsyonunda bekletildi. Demineralizasyon sonrasında yüzey mikrosertlik ve DIAGNOdent analizleri kaydedildi. Yapay çürük lezyonu oluşturulan mine örneklerine altı günlük pH döngüsü sürecinde gruplandırılan remineralizasyon ajanları uygulandı. Bu döngü sonrasında da yüzey mikrosertlik ve DIAGNOdent ölçüleri yapılarak kaydedildi. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edildi. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Sayısal verilerin normal dağılıma uygunluğu Shaphiro Wilk testi ile test edildi. Normal dağılım gösteren değişkenlerin altı grup karşılaştırılmasında ANOVA testi ile Student Newman-Keuls testi uygulandı. Normal dağılmayan değişkenlerin altı grup karşılaştırılmasında Kruskal Wallis ve Wilcoxen Signed Rank testi kullanıldı. Bağımlı ölçümlerin karşılaştırılmasında Friedman iki yönlü varyans analizi yapıldı. Sonuçlar, p0.05). Yüzey mikrosertlik ölçümlerinde ise tüm deney materyalleri florürlü diş kreminden anlamlı derecede daha fazla remineralizasyon göstermiş olup en başarılı grup olarak üzüm çekirdeği özü bulunmuştur (p≤0.05). Yüzey mikrosertlik ölçümlerinde ise pozitif kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gruplar arasında belirgin istatistiksel farklılıklar bulunmaktadır (p≤0.05). Etkinlikleri incelenen grupların remineralizasyon kapasiteleri üzüm çekirdeği özü > zencefil+bal+kakao>zencefil+bal> biberiye yağı > GC tooth mousse şeklinde sıralanmaktadır. Sonuç: Altı gün sonunda başlangıç çürük lezyonlarının remineralize olabildiği bu çalışmanın şartlarında biberiye, zencefil + bal + kakao, üzüm çekirdeği özü materyallerinin, remineralizasyon amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to quantitatively evaluate the remineralization capacity of natural medicaments such as ginger, grape seed extract and rosemary, and materials containing casein and hydroxyapatite of initial caries lesions in vitro conditions. Materials and Methods: In our study, 42 enamel samples Group-I (10% Casein) Phosphopeptide Amorphous Calcium Phosphate [CPP-ACP], GC Tooth Mousse, Group-II (Rosemary Oil), Group-III (ginger+honey), Group-IV (ginger+honey+cocoa), Group-V (grape seed extract) and Group-VI (control group; remineralization solution). The enamel samples, whose initial surface microhardness and DIAGNOdent analyzes were performed, were kept in demineralization solution for 72 hours to create an artificial caries lesion. Surface microhardness and DIAGNOdent analyzes were recorded after demineralization. Grouped remineralization agents were applied to the enamel samples with artificial caries lesions during the six-day pH cycle. After this cycle, surface microhardness and DIAGNOdent measurements were made and recorded. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 25.0 program. Descriptive statistics (mean, standard deviation) were used while evaluating the data. Compliance of numerical data with normal distribution was tested with the Shaphiro Wilk test. ANOVA test and Student Newman-Keuls test were used for the comparison of normally distributed variables in six groups. Kruskal Wallis and Wilcoxen Signed Rank test were used to compare the non-normally distributed variables in six groups. Friedman two-way analysis of variance was used to compare dependent measures. The results were evaluated at the p0.05). In surface microhardness measurements, all test materials showed significantly more remineralization than fluoride toothpaste, and grape seed extract was found to be the most successful group (p≤0.05). In surface microhardness measurements, there were significant statistical differences between the groups when compared with the positive control group (p≤0.05). The remineralization capacities of the groups whose activities were examined are listed as grape seed extract > ginger+honey+cocoa > ginger+honey > rosemary oil > GC tooth mousse. Conclusions: It is thought that rosemary, ginger + honey + cocoa, grape seed extract materials can be used for remineralization under the conditions of this study where the initial caries lesions can be remineralized after six days.