Acil sağlık hizmetleri çalışanlarında beş faktör kişilik özellikleri ile ekip çalışması tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The influence of the relationship between the five factor personality traits and the attitude of team work in emergency health care workers
- Tez No: 681330
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Ekip Çalışması, Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Sağlık Çalışanları, Personality, Team Work, Five Factor Personality Traits, Heath Care Workers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kişilik özelliklerinin iş ortamlarında, insan davranışlarındaki değişimleri, anlama ve açıklama konusunda yol gösterici olacağı düşünülerek tasarlanan bu çalışmada; acil sağlık hizmetlerinde görevli çalışanların sahip oldukları beş faktör kişilik özellikleri ile başarılı ekip üyesi olabilme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Balıkesir ili 112 acil sağlık hizmetleri komuta kontrol merkezi ve acil sağlık hizmetleri istasyonlarında aktif olarak görev yapan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, 321 ekip üyesi ile gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda araştırma verilerinin toplanmasında, sosyo-demografik ve iş yaşamına ilişkin oluşturulmuş bir“Bilgi Formu”ile“Beş Büyük Faktör Kişilik Ölçeği”ve“Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; frekans analizi, güvenilirlik analizi, tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, farklılık analizlerinde t-testi, ANOVA testi, tukey testi, Perason korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Veri analizleri sonuçlarına göre; Beş faktör kişilik özellikleri'nden; sorumluluk, uyumluluk, dışadönüklük, yeniliğe açıklık kişilik boyutları ile Ekip Çalışması Tutumu arasında anlamlı, pozitif yönlü bir ilişki, nevrotiklik kişilik boyutu ile Ekip Çalışması Tutumu arasında anlamlı, negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study, which was designed considering that personality traits would guide us to understand and explain the changes in human behaviours in working environments, aims to review the relation between the five factor personality traits of emergency health care workers and their attitude of being successful team members. The study was conducted with 321 team members working actively in 112 emergency health care services command and control centre and emergency health care service stations in Balıkesir who volunteered to take part in the study. In this scope, an“Information Form”that was developed regarding the socio-economic and work life and“Big Five Factor Personality Scale”and“Team Work Attitude Scale”were used to collect research data. The data collected under the study were analysed using SPSS 22.0 packaged software. T-test, ANOVA test, Tukey test and Perason correlation and regression analyses were used in the frequency analysis, reliability analysis, descriptive statistics, factor analysis and difference analysis for the assessment of data. According to the results of data analysis, there is a positive relation between Conscientiousness, Agreeableness, Extraversion and Openness to Experience and Team Work Attitude and a meaningful and negative relation between Neuroticism and Team Work Attitude.