İstanbul Boğaziçi iskele binaları ve çevre ile ilişkilerinin yeniden değerlendirilmesi
Reevaluation of the port buildings of the bhosphorus and their relations to their neigborhood
  1. Tez No: 68133
  2. Yazar: M.BANU YAMALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARE SAHİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bhosphorus, Port Buildings. Page Number253
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
İSTANBUL BOĞAZİÇİ İSKELE BİNALARI VE ÇEVREYLE İLŞKİLERİNİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) M.Banu YAMALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ 'FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1997 ÖZET Değişen toplumsal kültürel yapı ve çevre ile beraber, pek çok uygarlığın ürünü olan kültürel değerlerimiz de yapısal değişime uğramaktadırlar. Mimari mirasımızı kullanırken gelecek nesillere korunarak aktarılması önem kazanmaktadır. Bütün bunlara ışık tutabilmek amacıyle bu çalışmada da Marmara Havzası Hattı, Haliç Hattı ve Boğaz Hattı olmak üzere üç bölgede bulunan İstanbul iskele binalarından İstanbul Boğaz Hattında'ki iskele binaları ele alınarak, binaların mimari biçim, malzeme ve yapım teknikleri incelenmektedir. İstanbul Boğazı'ndaki iskele binaları Anadolu ve Avrupa kıyı şeridi olarak iki bölümde incelenmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde İstanbul'un, Boğaziçi'nin, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin tarihçelerine ve iskele binslarının tarih içindeki gelişmelerine yer verilmiştir, ikinci bölümünde günümüze kadar ulaşan iskele binaları incelenerek katalog haline getirilmiştir. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler ışığında sırasıyle iskele binalarının yapım tarihleri, bugünkü kullanım şekilleri, resmileri, röleveleri, mülkiyetlerinin hangi kurumlara ait olduğu, yörenin taihçesi, binanın konumu ve binanın tanımı yapılmaktadır. Binanın tanımı yapılırken, mimari biçim malzeme ve yapım teknikleri ile estetik ve sanat değerleri incelenmektedir. Döneminin yapısal özellilerinin duvar, kapı, pencere, çatı, çatı saçaklarına ve cephelere nasıl yansıdığı vurgulanmaktadır. Bilim Kodu :601.0100 Anahtar Kelimeler :Boğaziçi, İskele Binaları. Sayfa Adedi :253 Tez Yöneticisi :Yard. Doç. Dr. Sare SAHİL
Özet (Çeviri)
11 REEVALUATION OF THE PORT BUILDINGS OF THE BHOSPHORUS AND THEIR RELATIONS TO THEIR NEIGHBORHOOD (Master Thesis) M.Banu YAMALI GAZiUNTVERSITY INSTITUTE OF SCD3NCE AND TECNOLOGY August 1997 ABSTRACT Our cultural values which are the product of many civilization undergo structural changes with changes in the social and cultural structure and neighborhood. It is important that our architectural heritage should be turned over to coming generations with adequate protection. In order to put light on these aspects, the port buildings of Bhosphorus are taken into consideration and their architectural style, material and construction techniques are studied. The port buildings of the Istanbul are located in the regions of Marmara, Golden Horn and Phosphorus. Ports of Bhosphorus are located along the two sides of the Bhosphorus. Ports of Bhosporus are studied in two groups as ports on the Asian shore and the ports on the European shore. In the first part of this study, The history of Istanbul and Turkish Maritime Organization and the developments of the port buildings in the history is presented. In the second part of the study, by examining the existing port buildings, catalogs are prepared. In the light of the information obtained from investigations, construction date of the port buildings, present usage, photographs, architectural drawings, owners, history of the neighborhood, position and the description of the buildings are presented. As the description of the building is presented, architectural style, material and construction techniques, aesthetic and artistic values are examined. Reflections of the structural properties of the era on the walls, doors, windows, roofs and eaves of the roofs are mentioned. The importance given to the front views is emphasized. Science Code: 601.100