MESNA (2-merkaptoetan sülfonat)'nın siklofosfamid almış olan ratlarda ovaryan rezervi koruyucu etkisinin araştırılması
- Tez No: 681388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Over Rezervi, Kemoterapi, Siklofosfamid, Ovarian reserve, chemotherapy, cyclophosphamide
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızda, siklofosfamid verilen ratlarda, siklofosfamid öncesinde verilen Mesna ilacının over rezervini koruyup korumadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem:Istanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hayvan Deneyleri Etik Kurulundan, 2020-18 numarası ile etik kurul onayı alındı. 24 tane Wistar Albino cinsi, 14-16 haftalık dişi ratlar sadece salin enjekte edilen kontrol grubu, sadece siklofosfamid verilen ve siklofosfamid ve Mesna verilen deney grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. İlaç uygulamaları öncesinde 1 ml kan örneği alındı. Overde hasarın başladığı, ilaç uygulamasından 24 saat sonra ise bilateral ooferektomi yapıldı ve 1 ml daha kan örneği alındı. Alınan kan örneklerinde Anti-Müllerian Hormon (AMH) seviyesi karşılaştırıldı.Alınan over dokuları ise parafinize edilerek önce histomorfolojik olarak incelendi, immun boyama ile over dokularının AMH reseptör gen ekspresyonu saptandı ve son olarak Terminal deoksinükleotidil transferaz- dUTP nick-end-labelling (TDT-dUTP uç etiketleme, TUNEL) yöntemi ile dokularda oluşan apoptosis miktarı ortaya çıkarıldı. Bulgular: Gruplar arasında postop serum AMH seviyelerinde anlamlı farklılık görülmemiştir, ancak Mesna verilen grupta foliküllerin AMH reseptör ekspresyonunda anlamlı artış görülmüştür. Bununla beraber, histomorfolojik incelemede, siklofosfamid+Mesna alan grupta, yalnızca siklofosfamid alan gruba göre daha az foliküler atrezi ve stromal ödem izlenmiştir. Sonuç:Mesna, siklofosfamid ile beraber kullanımında foliküler atrezide azalma ve folliküllerin AMH reseptörlerinde artışa neden olmuştur. Siklofosfamidin over üzerinde oluşturduğu akut toksisiteyi azaltma eğiliminde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to investigate the potential protective effects of 2-mercaptoethane sodium sulfonate (Mesna) on ovarian reserve of women who treated with cyclophosphamide. Materials and methods: Ethical approval for the experiment was taken from Istanbul Bagcılar Research and Training Hospital Ethical Committee for Experimental Use of Animals. 24 adult female Wistar-Albino rats were divided to 3 groups,which the group A is being the saline-injected rats, group B is being cyclophosphamide only group and the group C is being the rats injected cyclophosphamide and Mesna. One ml of preoperative blood samples were taken. Oopherectomy and postoperative blood drawing were performed 24 hours after the administration of drugs. The difference in the antimullerian hormone (AMH) between preoperative and postoperative blood samples were compared. The ovaries were embedded into paraffin and tissue sections were evaluated histomorphologically.Then immun staining performed for the detection of AMH receptor expression in the ovarian tissue. Lastly, terminal deoxynucleotidyl transferase d UTP nick end labeling (TUNEL) analysis was performed in order to address the level of apoptosis. Results: We did not find significant difference in AMH levels of each groups, however there was a significant increase in the expression of AMH receptors in the follicles. Also, there was a significant decrease in follicular atresia and stromal edema in rats which were given Mesna. Conclusion: At the setting of acute toxicity caused by cyclophosphamide, Mesna decreased the level of follicular atresia and increased the expression of AMH receptors in the follicles. Therefore, Mesna can be an option to alleviate the acute gonadotoxicity of cyclophosphamide.