Kardiyak implante edilebilir cihaz enfeksiyonlarının klinik, laboratuar ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Evaluation of clinical, laboratory and demographic characteristics of cardiac implantable device infections and determination of risk factors
  1. Tez No: 681398
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pacemaker, CRT, ICD, CIED infection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kardiyak implante edilebilir elektronik cihazların (CIED) kullanımının artması ile bu cihazlara bağlı gelişen enfeksiyon riskide artmaktadır. Enfeksiyon gelişmesi durumunda erken tanı ve tedavi mortalite ve morbidite açısından önem göstermektedir. Çalışmamıza toplamda 823 hasta değerlendirildi. Hastaların 495 tanesi (%58.9) erkek, 328 tanesi (%41.1) kadındı. Hastalar enfeksiyon gelişimine göre iki gruba ayrıldı. 24 hastada CIED ilişkili enfeksiyon geliştiği gözlendi. Enfeksiyon gelişme oranı %2.92 saptandı. Kronik kalp yetmezliği (p=0.02), geçirilmiş CIED enfeksiyon öyküsü olması (p=0.03), oral antikoagülan kullanımı (p=0.016), işlem sonrası hematom gelişmesi (p=0.011) , işlem sonrası üst ekstremite derin ven trombozu gelişmesi (p=0.021) , Shariff skorlamasında taburculuk sırasında ≥ 3 olması (p=0.045) CIED enfeksiyonu gelişimi açısından risk faktörleri olarak saptanmıştır. CIED enfeksiyonlarının en sık işlem sonrası 1 yıl içinde geliştiği saptanmıştır. İlk ay CIED enfeksiyon gelişme oranı %1.21 , ilk bir yıl içinde gelişme oranı %2.3 saptanmıştır.Enfeksiyon gelişen hastalarda kültürlerinde üreme olan hastalarda en sık stafilokok grubu üremesi gözlenmiştir. Yara yeri kültüründe üreyen stafilokokların %83.3'ü , kan kültüründe üreyen stafilokokların %100'ünde metisilin direnci izlenmiştir. CIED enfeksiyonu gelişen 24 hastadan 3 tanesi hastane içinde ölüm gözlenmiştir. Mortalite oranı %12.5 saptanmıştır. Sonuç olarak CIED enfeksiyon oranı %2.92 saptanmış olup ; kronik kalp yetmezliği, geçirilmiş CIED enfeksiyon öyküsü olması, oral antikoagülan kullanımı, işlem sonrası hematom gelişmesi, işlem sonrası üst ekstremite derin ven trombozu gelişmesi, Shariff skorlamasında taburculuk sırasında ≥ 3 olması CIED enfeksiyonu gelişimi açısından risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Enfeksiyon ile yatış en sık ilk 1 yıl içinde , ilk yıl içindede ilk bir ay içinde saptanmıştır. Anahtar kelimeler : Pacemaker,CRT,ICD,pil enfeksiyonu
Özet (Çeviri)
Due to increasing use of cardiac implantable electronic devices (CIED), the risk of infection these devices increases. Early diagnosis and treatment are important in terms of mortality and morbidity. Chronic heart failure (p = 0.02), history of previous CIED infection (p = 0.03), use of oral anticoagulants (p = 0.016), development of hematoma after the procedure (p = 0.011), development of upper extremity deep vein thrombosis after the procedure (p = 0.021), and Shariff scoring ≥ 3 at discharge (p = 0.045) were found to be risk factors for the development of CIED infection. It was determined that CIED infections most frequently developed within 1 year after the procedure. CIED infection development rate in the first month was 1.21% and the rate of development in the first year was 2.3%. Staphylococcus group was the most common causitive microorganism in patients with CIED infection. Methicillin resistance was observed in 83.3% of the staphylococcis in the wound culture and in 100% of the staphylococcis in the blood culture. Three are 3 patients who developed CIED infection died in the hospital. Mortality rate was determined as 12.5%. As a result, the CIED infection rate was 2.92%; Chronic heart failure, history of previous CIED infection, use of oral anticoagulants, development of hematoma after the procedure, development of upper extremity deep vein thrombosis after the procedure, Shariff score ≥3 at discharge were determined as risk factors for the CIED infections. Admission with infection was most frequently detected in the first year after index procedure.