Anadolu Türk süsleme sanatında damla biçimli madalyonlar
Drop-shaped medallions in Anatolian Turkish ornament art
- Tez No: 681495
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Madalyon, Damla, Türk Sanatı, Medallion, Drop, Turkish Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Anadolu Türk Süsleme sanatında, söz konusu coğrafyanın hemen her yerinde gördüğümüz madalyonlar, sanatın hemen her alanında kullanılmaktadır. Tezimizin konusu; Anadolu Türk Süsleme Sanatı repertuvarı arasında, madalyonların üzerinde çok durulmamış olanı;“damla biçimli madalyonlar”ele alınmasıdır. Tek bir çatı altında farklı örneklere yer verilerek derli toplu bir katalog oluşturulmaya çalışıldı. Damla biçimli madalyonların hangi hüviyete büründükleri/hangi hüviyetleri barındırdıkları, neden kullanıldıkları sorgulandı. Anadolu Türk Süsleme Sanatı hakkında, makul ölçülerde tutulan giriş bilgilerinden sonra, madalyon hakkında kaynaklar ışığında açıklamalar yapıldı. Damla biçimli madalyonlara değinilerek örnekler tanıtıldı. Çalışmaya konu olan damla biçimli madalyon örnekleri önce üç başlık altında toplanmış ve her bir başlığın altında bulunan örnekler kendi içinde kronolojik olarak sıralanmıştır. Tezin konusunu kapsayan örnekler tanıtıldıktan sonra tümü değerlendirilerek, bir sonuca varıldı. Anadolu Türk Süsleme sanatının süsleme dağarcığındaki kompozisyon unsurlarından birisi halinde olan damla biçimli madalyonlar böylelikle ilk defa paydaş bir zeminde etraflıca incelendi.
Özet (Çeviri)
In Anatolian Turkish Decorative Art, medallions that we see almost everywhere in the aforementioned geography are used in almost every field of art. The subject of our thesis; Among the Anatolian Turkish Ornamental Art repertoire, medallions have not been emphasized much; The“drop shaped medallions”are being addressed. It was tried to create a compact catalog by including different examples under a single roof. Drop-shaped medallions were questioned which person they were/which person they contained, why they were used. After the reasonable entrance information about the Anatolian Turkish Decorative Art, explanations were made about the medallion in the light of the sources. The examples were introduced by referring to the drop-shaped medallions. Drop-shaped medallion samples that are the subject of the study were first collected under three headings and the samples under each heading were listed chronologically. After the examples covering the subject of the thesis were introduced, all of them were evaluated and a conclusion was reached. Drop-shaped medallions, which are one of the composition elements in the ornamental repertoire of the Anatolian Turkish Ornamental Art, were examined in detail for the first time on a stakeholder basis.