Multipl skleroz hastalarında fiziksel aktiviteyi artırma amaçlı gözetimli egzersiz programına karşı çevrimiçi eğitim programının etkileri
The effects of a supervised exercise program versus online education program to increase physical activity in patients with multiple sclerosis
  1. Tez No: 681590
  2. Yazar: GAMZE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YONCA ZENGİNLER YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, fiziksel aktivite, egzersiz, rehabilitasyon, çevrimiçi eğitim, Multiple Sclerosis, physical activity, exercise, rehabilitation, online education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmamızın amacı, fiziksel aktiviteyi artırmak amacıyla hazırlanan egzersiz programının gözetimli ve çevrimiçi olarak uygulanmasının Multipl Skleroz (MS)'lu hastalarda fiziksel aktivite düzeyi, kas kuvveti, vücut kompozisyonu, yürüme, fonksiyonel kapasite, yorgunluk, yaşam kalitesi ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya dahil edilen 32 MS'li hasta randomize olarak 'Gözetimli Egzersiz Programı' ve 'Çevrimiçi Eğitim Programı' grubuna ayrıldı. Demografik ve klinik bilgileri kaydedildikten sonra, bireylerin fiziksel aktivite düzeyi 'Godin Boş Zaman-Egzersiz Anketi' ve 'pedometre', kas kuvveti 'izokinetik cihaz' ve 'handheld dinamometre', vücut kompozisyonu 'InBody 270 profesyonel vücut analiz cihazı', yürüme 'Multipl Skleroz Yürüme Ölçeği-12', fonksiyonel kapasite '6 Dakika Yürüme Testi', yorgunluk 'Yorgunluk Şiddeti Ölçeği', yaşam kalitesi 'Multipl Skleroz Uluslararası Yaşam Kalitesi Anketi' ve kognitif fonksiyonlar 'MS için Kısa Uluslararası Bilişsel Değerlendirme Bataryası' ile değerlendirildi. Gözetimli egzersiz programı grubu 8 hafta boyunca haftada 2 gün klinikte eğitim alırken, çevrimiçi eğitim programı grubu kendileri için belirlenen egzersizleri çalışma kapsamında oluşturulan internet sitesi üzerinden ev ortamında uyguladı. Aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşan fiziksel aktivite programında 2 haftada bir progresyon sağlandı. Tedavi sonunda her iki grupta da vücut kompozisyonu ve yaşam kalitesi dışındaki değerlendirme parametrelerinde anlamlı değişimler elde edildi (p0,05). Sonuç olarak, aerobik ve kuvvetlendirme egzersizlerinden oluşan fiziksel aktivite programının gözetimli ve çevrimiçi uygulandığında MS hastalarında fiziksel aktivite düzeyi ve kas kuvvetini artırdığı, yorgunluğu azalttığı, yürüme, fonksiyonel kapasite ve kognitif fonksiyonları geliştirdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to investigate and compare the effects of supervised and online application of the exercise program prepared to increase physical activity on physical activity level, muscle strength, body composition, walking, functional capacity, fatigue, quality of life, and cognitive functions in patients with multiple sclerosis (PwMS). Thirthy-two PwMS included in the study were randomly divided into 'Supervised Exercise Program' and 'Online Education Program' groups. After recording the demographic and clinical information, individuals were evaluated with 'Godin Leisure- Time Exercise Questionnaire' and 'pedometer' for physical activity level, 'isokinetic' and 'handheld dynamometer' for muscle strength, 'InBody 270 professional body analysis device' for body composition, 'Multiple Sclerosis Walking Scale-12' for walking, 'Six- Minute Walk Test' for functional capacity, 'Fatigue Severity Scale' for fatigue, 'Multiple Sclerosis International Quality of Life Questionnaire' for quality of life and 'Brief International Cognitive Assessment for Multiple Sclerosis' for cognitive functions. While the supervised exercise program group received training at the clinic twice a week for 8 weeks, the online training program group applied the exercises determined for them via the website created within the scope of this study at home environment. In the physical activity program consisting of aerobic and strengthening exercises, progression was achieved every 2 weeks. After treatment, the significant changes were obtained in the evaluation parameters except for body composition and quality of life in both groups (p0,05). In conclusion, it was determined that the physical activity program consisting of aerobic and strengthening exercises, which were applied under supervision and online, increased the physical activity level and muscle strength, decreased fatigue, improved walking, functional capacity, and cognitive functions in PwMS.