Özel ve devlet okullarında ilköğretim kademesinde (1. sınıf-8. sınıf) çalışan öğretmenlerin belirsizliğe tahammülsüzlük, kaygı ve erteleme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationships between intolerance of uncertainty, anxiety, and procrastination among elementary and middle school teachers working in state and private schools
- Tez No: 681591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: belirsizliğe tahammülsüzlük, durumluk-sürekli kaygı, genel erteleme eğilimi, öğretmenler, intolerance of uncertainty, state-trait anxiety, general procrastination, teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisi sürecinde özel ve devlet okullarında ilköğretim kademesinin 1. Sınıf – 8. Sınıf düzeylerinde çalışan öğretmenlerin belirsizliğe tahammülsüzlük, kaygı ve erteleme davranışı arasındaki ilişkinin bazı demografik değişkenlerle incelenmesidir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin cinsiyet, medeni durum, pandemi dışında yaşamı etkileyen stres faktörünün olup olmaması, birlikte yaşanılan kişi, yaşanılan şehir, yaş, mesleki kıdem değişkenlerinin belirsizliğe tahammülsüzlük, kaygı ve genel erteleme eğilimi düzeyleriyle olan ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmaya özel okullarda öğretmenlik yapan 142 öğretmen ve devlet okullarında görev yapan 107 öğretmen olmak üzere toplamda 249 öğretmen katılım sağlamıştır. Çalışmada 'Kişisel Bilgi Formu', 'Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği', 'Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği', 'Genel Erteleme Eğilimi Ölçeği' uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilen SPSS 24.0 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. İkili grup karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup arasında yapılan karşılaştırmalarda tek yönlü Anova testi yapılmıştır. Öğretmenlerin belirsizliğe tahammülsüzlük, durumluk-sürekli kaygı ve genel erteleme eğilimi düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda özel ve devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin genel erteleme eğilimi algılarındaki artışta belirsizliğe tahammülsüzlük ve durumluk-sürekli kaygı algılarında da artış olacağını belirten sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationships between intorelance of uncertainty, anxiety, and procrastination among elementary and middle school teachers working in state and private schools during the covid-19 pandemic with some demographic variables. Also, the effects of the variables such as gender, marital status, the existence of stress factors except the covid-19 pandemic, the person living together, the city of residence, age, seniority on intolerance of uncertainty, anxiety and general procrastination tendency levels of the teachers participating in the research were determined. A total of 249 teachers, 142 teachers working in private schools and 107 teachers working in public schools, participated in the research. 'Demographic Information Form', 'Intolerance of Uncertainty Scale', 'The State-Trait Anxiety Inventory (STAI)', 'General Procrastination Scale' were applied. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS 24.0 (Statistical Package for Social Sciences) program. Unpaired t-tests, (one way) ANOVA and Pearson's correlation were used in the analysis of the obtained data. As a result of the research, it was concluded that the increase in the perceptions of general procrastination tendency of teachers working in private and public schools will also increase their perceptions of intolerance of uncertainty and state-trait anxiety.