Türkiye'deki kutanöz leishmaniasis hastalarından izole edilen Leishmania major ve Leishmania tropica suşlarında leishmania rna virus (LRV) pozitifliğinin araştırılması
Leishmania rna virus (LRV) positivity research in Leishmania major and Leishmania tropica isolates which isolated from cutaneous leishmaniasis patients in Turkey
- Tez No: 681624
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CÜNEYT BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Leishmania RNA Virus (LRV), Leishmania major, Leishmania tropica, Türkiye, Leishmania RNA Virus (LRV), Leishmania major, Leishmania tropica, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Leishmania RNA virüsü (LRV), birçok Leishmania spp. suşlarında yer alarak memeli konakta etken Leishmania parazitinin yıkıcı yangısal yanıt oluşturmasına katkıda bulunduğu düşünülen çift sarmallı RNA (dsRNA) virüsüdür. Çalışmamızda bankamızda bulunan izolatlar kullanılarak leishmaniasisin klinik seyrinde değişikliğe neden olabileceği düşünülen LRV'nin varlığına dair veri elde edilerek ileride yapılacak çalışmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Türkiye'deki KL hastalarından izole edilmiş ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazit Bankası'nda korunan genotiplendirilmiş Leishmania spp. izolatları çözdürülüp NNN ve RPMI-1640 besiyerlerine ekimleri yapılmış ve 26 ºC'lik etüvde logaritmik faza girmesi sağlanmıştır. DNA izolasyonu sonrasında yapılan real-time PZR ile 10 tane L. major ve 10 tane L. tropica izolatları genotiplendirilerek çalışmaya alınmıştır. Promastigot süspansiyonundan RNA izolasyonu sonrasında revers transkripsiyon ile cDNA sentezi yapılmıştır. PZR amplifikasyon ürünleri ile yapılan jel elektroforezi sonrasında UV ışığı altında LRV pozitifliği açısından dsRNA bant oluşumu değerlendirilmiştir. Bulgular: Jel elektroforez yöntemi ile görüntülenen 20 Leishmania spp. örneğinin (10 L. major ve 10 L. tropica) 4'ünde (1 L. major ve 3 L. tropica) LRV pozitifliği saptanmıştır. Sonuçlar: Son yıllarda yapılan çalışmalarda bulunan LRV'nin her ne kadar mekanizması tam olarak anlaşılamamış olsa da hastalığın kliniğini şiddetlendirdiği hatta parazitin ilaç direnci oluşturmasında etkisi olduğu bilinmektedir. LRV'nin ülkemizdeki varlığına dair veri elde edilmesi ve bu verilerin ileride yapılacak çeşitli klinik, ilaç geliştirme, prevelans çalışmalarına, hastalığın tanı ve tedavisine katkı sağlaması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Leishmania RNA virus (LRV) which is a double-stranded RNA (dsRNA) virus situated in Leishmania species thought to contribute to the destructive inflammatory response of the causative Leishmania parasite in the mammalian host. In our study, it was aimed to contribute to future studies by obtaining data on the presence of LRV, which is thought to cause a change in the clinical course of leishmaniasis. Materials and Methods: Genotyped Leishmania spp. isolated from CL patients in Turkey and preserved in Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine Parasite Bank. The isolates were thawed and inoculated on NNN and RPMI-1640 media and entered into the logarithmic phase in an incubator at 26 ºC. After DNA isolation, 10 L. major and 10 L. tropica isolates were genotyped with real-time PCR and were included in the study. After RNA isolation from promastigote suspension, cDNA synthesis was performed by reverse transcription. dsRNA band formation was evaluated in terms of LRV positivity under UV light by gel electrophoresis of PCR amplification products. Results: Twenty Leishmania spp. samples (10 L. major and 10 L. tropica) imaged by gel electrophoresis method. LRV positivity was detected in 4 (1 L. major and 3 L. tropica) of these samples. Conclusions: Although the mechanism of LRV, which has been discovered in recent studies, is not fully understood, it is known that it aggravates the clinic of the disease and even has an effect on the drug resistance of the parasite. Obtaining data on the existence of LRV in our country is important in terms of contributing to various clinical, drug development, prevalence studies, diagnosis and treatment of the disease.