Türkiye'de enerji tüketimi, ekonomik büyüme ve cari açık arasındaki ilişki
The relationship between energy consumption, economic growth and current deficit in Turkey
- Tez No: 681713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY NOYAN YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enerji Tüketimi, Cari açık, Economic growth, energy consumption, current account deficit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sanayi devriminin ardından üretimde makineleşmenin artış göstermesiyle birlikte enerjiye olan ihtiyaç günden güne büyümüştür. Yeni geliştirilen üretim teknikleri farklı ürünlerle artan taleplerin karşılanması planlanmıştır. Dolayısıyla talebin artması, nüfusun arttığının göstergesi olmuş ve bunun doğal bir sonucu olarak artan üretimle birlikte enerji tüketimi de artış göstermiştir. Büyümenin önemli faktörü olan enerji, ülkelerin gelişimi için kilit rol oynamaktadır. Enerji, üretimde önemli girdilerdendir. Dolayısıyla ekonominin diğer sektörleriyle olan yapısal bağlılığı ve ekonomik büyümeye etkisi nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Üretim miktarı arttıkça enerjiye olan talep de artacaktır. Artan enerji ihtiyacını karşılamak için enerji ithal eden ülkeler enerji konusunda dışa bağımlı hale gelecektir. Enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkelerde ekonomik büyüme gerçekleşirken cari açık sorunu da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'de ekonomik büyüme, enerji tüketimi ve cari açık arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan ekonometrik analizler sonucunda enerji tüketiminde meydana gelen artışların ekonomik büyümeyi de arttırdığı, ekonomik büyüme sonucunda ortaya çıkan enerji talebinden dolayı cari açığı arttırıcı etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
After the Industrial Revolution, demand for energy increased with increased mechanization in production. New production techniques were developed and different products were produced and tried to respond to the demands of the growing population. The refore, as the population increased, production increased and energy consumption also increased. Energy, which is an important factor of growth, plays a key role for the development of countries. Energy is an important input in production. It is significant because of its structural commitment to other sectors of the economy and the role it plays in economic growth. As the amount of production increases, the demand for energy will also increase. In order to meet the growing energy needs, countries that import energy will become externally dependent on energy. Economic growth occurs in countries that are dependent on energy, while the problem of the current account deficit also arises. In this study, the relationship between economic growth, energy consumption and current account deficit in Turkey was examined. As a result of econometric analyses, it was observed that an increase in energy consumption increases economic growth but also has an increasing affect in the current account deficit due to energy demand rising as a result of economic growth.