An evaluation of EFL teachers' burnout experiences in educational informatics network live classes during the COVID-19 pandemic
İngilizce öğretmenlerinin COVID-19 salgını süresince eğitim bilişim ağı'nda yaptıkları canlı derslerdeki mesleki tükenmişlik deneyimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 681712
  2. Yazar: MUSTAFA BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, FATİH Projesi, EBA, Canlı Ders, Tükenmişlik, İngilizce Öğretmenleri, COVID-19, FATIH project, EIN, Live Classes, Burnout, EFL Teachers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
COVID-19, 2019'un Aralık ayında Çin'de ortaya çıkmış ve çok kısa sürede tüm dünyaya yayılarak pandemiye dönüşmüştür. Bu pandemi, global anlamda insan hayatının her alanını etkileyen köklü değişiklere yol açmıştır. Birçok ülkede bu köklü değişikler eğitimde de etkisini göstermiş ve yüz yüze eğitim faaliyetleri acilen durdurularak, tüm eğitim kademelerinde uzaktan eğitime geçilmiştir. Türkiye'de pandemi önlemleri çerçevesinde uzaktan eğitim süreci, FATİH Projesi'nin unsurlarından biri olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki devlet okullarının tümünde canlı derslerle başlamıştır. Bu araştırma, COVID-19 salgını süresince EBA üzerinden canlı ders veren İngilizce öğretmenlerinin, canlı derslerden kaynaklanan mesleki tükenmişlik deneyimlerine ve fikirlerine ulaşabilmeyi ve bu öğretmenlerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, öğretim tecrübesi ve okul türü değişkenleriyle uzaktan eğitim sürecindeki tükenmişlik seviyeleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın araştırma tasarımı için karma araştırma yöntemlerinden biri olan açımlayıcı sıralı araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın amaçları doğrultusunda nicel veri toplama aracı olarak uygulanan ankete, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin farklı şehirlerinde görev yapan ve kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 413 İngilizce öğretmeni katılmıştır. Ankete ek olarak, gönüllü örnekleme yöntemiyle seçilen 21 İngilizce öğretmeni, araştırmanın nitel veri toplama aşaması için yapılandırılmış görüşme sorularına yanıt vermiştir. Araştırmanın bulgularına göre, EBA canlı derslerinde İngilizce öğretmenlerinin duygusal tükenmişlik boyutunda önemli ölçüde tükenmişlik tecrübe ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca cinsiyet değişkeninin İngilizce öğretmenlerinin tükenmişlik deneyimleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu ve bu değişkene bağlı olarak, EBA canlı derslerinde kadın İngilizce öğretmenlerinin, erkek İngilizce öğretmenlerine kıyasla daha fazla tükenmişlik yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
COVID-19 was initially reported in China in December 2019 and quickly spread all over the world and turned into a pandemic. This pandemic has led to radical changes that affect every field of social life globally. In many countries, these radical changes also indicated their effects in education and face-to-face education activities were stopped immediately. Subsequently, distance education was started at all education levels. Within the framework of pandemic measures in Turkey, the distance education process started with live lessons in all schools affiliated to the Ministry of National Education through the Education Informatics Network (EIN), one of the elements of the FATIH Project. This research aims to investigate the professional burnout experiences and opinions of EFL teachers who teach English via live lessons on EIN in the above-mentioned process and to reveal the relationship between these teachers' gender, age, education level, teaching experience and type of school variables and their burnout experiences in distance education process. The explanatory sequential research design, one of the mixed-method research designs, was used for the research design of this study. For the objectives of the study, 413 EFL teachers, who work in different cities of Turkey within the 2020-2021 academic year and selected by the convenience sampling, participated in the questionnaire which was implemented as the quantitative data collection tool. In addition to the questionnaire, 21 EFL teachers who were selected by voluntary sampling method responded to structured interview questions for the qualitative data collection phase of the study. According to the findings of the research, it was found out that EFL teachers significantly suffered from burnout in terms of Emotional Exhaustion dimension in EIN live lessons. It was also found out that the gender variable had a significant effect on the burnout experiences of EFL teachers. In accordance with this significant effect, female EFL teachers experienced more burnout than male EFL teachers in EIN live classes.