An evaluation of ma english language teaching programme at Çukurova university from students' perspectives
İngilizce öğretmenliği yüksek lisans programını öğrencilerin bakış açısından değerlendiren bir çalışma
- Tez No: 681714
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, öğrenci perspektifi, değerlendirme, Programme evaluation, students' perspective, evaluation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Çukurova Üniversitesi'nin İngilizce Öğretmenliği Yüksek Lisans programını ders dönemini bitiren öğrencilerin görüşlerini alarak değerlendirmektir. Türkiye'de yüksek lisans programlarının alan taraması yapılmış ve bu doğrultuda ihtiyacı karşılamak adına araştırma soruları oluşturulmuştur. Bu sorular öğrencilerin kayıt olma sebeplerini, ders, içerik, öğrencilere sunulan destek hakkında görüşleri ve programın genel bir değerlendirilmesi konuları üzerinde durmaktadır. Bu bileşenler tümüyle ele alındığında, öğrenciler tarafından değerlendirilen mevcut programın kalitesini ve güçlü ve zayıf noktalarını irdelemek amaçlanmıştır. Ayrıca, çalışma sonucunda bu programa kayıt olan öğrencilerin beklentilerinin hangi ölçüde karşılandığı ile ilgili de veri toplanmıştır. Veri toplama aracı geliştirmek amacıyla alanyazı taraması yapılmış olup elde edilen bilgiler neticesinde nicel veriler toplamak üzere bir program değerlendirme anketi derlenmiş nitel veriler toplamak üzere ise yarı-yapılandırılmış görüşmede kullanılacak sorular geliştirilmiştir. Elde edilen nicel veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş olup, nitel veriler kodlama ve temalandırma metodu ile çözümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Çukurova Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Yüksek Lisans programına kayıt yaptırmanın temel nedenleri belirlenmiş ve bu çalışmanın sonunda güçlü ve zayıf yönler hakkında elde edilen veriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the Master of Arts programme offered at the English Language Teaching Department of Çukurova University by taking the opinions of the students who have completed the course period. Field scanning of the graduate programmes in Turkey has been made and in this direction, research questions were created to meet the needs. When evaluating this program, students' reasons for enrollment, course, content, student support, and a general evaluation of the program were required. When these components were taken into consideration, the study examined the quality as well as the strengths and weaknesses of the current program evaluated by the students and aimed to provide important information to decision-makers. In addition, the data on to what extent the expectations of the students enrolled in this program are met are also presented. A literature review was conducted to compile a data collection tool that was adapted to the study to collect quantitative data and questions were developed to be used in semi-structured interviews to obtain the qualitative data. While the quantitative data obtained was evaluated statistically, qualitative data was analyzed and evaluated by coding and theming method. The results reveal the main reasons for the enrollment as well as significant information about the strenghts and weaknesses of the programme at hand.