İslâmi ilimlerde sünnet anlayışı
Concept of sunnah in Islâmîc sciences
- Tez No: 681784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTANBEG ALIEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, Hadis, Tefsir, Fıkıh, Kelâm, Tasavvuf, al Sunnah, Hadith, Inversion, Opinion, Clam, Sûfîsm
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dünyada İslâm ümmeti kadar, Peygamber'inin ağzından dökülen her sözü ve onun sergilemiş olduğu her türlü tutum ve davranışı sonraki nesillere aktaran ve bunu yapabilmek için binlerce ciltlik kitaplarla literatür oluşturan başka bir ümmet olmamıştır. Yapılan bu araştırmada da dinin ana kaynaklarından olan sünnetin temel İslâm bilimleri bağlamındaki tanımlarına ve sünnete yaklaşımlarına yer verilecektir. Bu araştırmanın amacı, her ilmin kendi ihtiyacına binaen ve kendi zaviyesinde sünnet tanımı yaptığını tespit ederek ihtilafların sünnet tanımına yaklaşımlardan kaynaklandığını gösterebilmektir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak literatür tarama ve doküman inceleme kullanılmıştır. Her bölümün literatürüne ait eserler incelenmiş gerekli fişlemeler yapılmıştır. Neticesinde bu fişler ilimî disiplin içerisinde bir araya getirilmiş, kompoze edilmiş, sentez ve analizlerde bulunulmuş, bazı değerlendirmeler ve tespitler elde edilmiştir. Araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu amacı yöntemi ve kaynakları hakkında bilgiler sunulmuştur. Birinci bölümde sünnet kelimesinin sözlük ve lugat mânaları ile ilk dönemdeki kullanımına, ikinci bölümde hadisçilerin, üçüncü bölümde ise tefsircilerin, sünnet anlayışına yer verilmektedir. Dördüncü bölümde ise fıkıh usulcüleri ile birlikte fıkıhçıların ve fıkhî mezheplerin sünnet anlayışına değinilmiştir. Beşinci bölümde kelâmcıların ve önemli kelâm ekollerinin sünnet yaklaşımları, son bölümde ise mutasavvıfların sünnet telakkileri değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde sünnetin farklı tanımları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
There has never been another nation in the world, as much as the Ġslâmîc Ummah, that transferred every word from the Prophet‟s mouth and every attitude and behavior he exhibited to the next generations and created thousands of volumes of books and literature in order to do this. In our research we‟re going to focus on the main sources of circumcision in the context of basic Ġslâmîc sciences, and on the approaches to al sunnah in the context of these sciences. Purpose of this research is to demonstrate the definition and history of circumcision, identification of its necessity and in depth review of circumcision based on Ġslâmîc science and history. Study used literature screening and document reviews as research methods. The works belonging to the literature of each department were examined and the necessary filings were made. Esult was a combination of these various scientific discipline, and a number of assessments and elaborations in this topic that were found in synthesis and analysis. Our research consists of six chapters. The introduction provides information on the purpose and resources of the research. In the first part, the dictionary and lexical meanings of the word sunnah and its usage in the first period are given, in the second part, the hadithists, and in the third part, the interpretation of the sunnah. In the fourth chapter, the ideas of the philosophers and the intellectual denominations were discussed. The fifth chapter introduces the al-sunnah approaches of the Klelamins and key wordholdings, and the final chapter evaluates the mutants‟ al sunnah reactions. In the conclusion part, different definitions of circumcision are presented.