İslam hukukunda aileyi korumak için alınan tedbirler
Measures taken to protect the family in islamic law
  1. Tez No: 681785
  2. Yazar: OKTAY MİNİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜZEYİR KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, Aile, Evlenme, Boşanma, Ailenin korunması, Islamic law, Family, Marriage, Divorce, Protection of the family
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Toplumun temel öğesi sayılan aile ile ilgili konulara İslâm hukukunda geniş yer verilmiştir. Bu konular içerisinde İslâm hukukunda ailenin korunması için dolaylı ya da doğrudan birçok tedbirin alındığını görmekteyiz. Tedbirler içerisinde evlenecek kişilerin görüşmesi, evlilikte kızın rızasının alınması, evlenecek kişiler arasında denkliğe dikkat edilmesi, zina ve alkollü maddelerin yasaklanması, ailede problem yaşanması halinde eşlere nasihat edilmesi, aile meclisinin kurulması gibi konuları sayabiliriz. Çalışmamızda bu konuları, ailenin kuruluşunda, ailenin devamına ilişkin ve sarsılan ailelere yönelik İslâm'ın ailenin korunması için aldığı tedbirler şeklinde sınıflandırarak açıkladık. Konularımız içerisinde yeri geldikçe toplumumuzda yapılan güncel istatistiksel bilgiler verilmiş, Osmanlı Hukûk-ı Âile Kararnâmesi ve ülkemizde geçerli olan meri kanunlarla konu karşılaştırmalı olarak işlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Issues related to the family, which is considered the basic element of society, have been given wide coverage in Islamic law. Among these issues, we see that many indirect or direct measures are taken to protect the family in Islamic law. Among these measures, we can list issues such as meeting the people who will get married, obtaining the consent of the girl in marriage, paying attention to the equality between the people to marry, prohibiting adultery and alcoholic substances, advising the spouses in case of problems in the family, and establishing a family council. In our study, we explained these issues by classifying them as the measures taken by Islam for the protection of the family, regarding the establishment of the family, the continuation of the family, and the families that were shaken. Up-to-date statistical information made in our society has been given as appropriate in our subjects, and the subject has been tried to be handled comparatively with the Ottoman Law of Family Decree and the current laws in our country.