Subjektif tinnituslu bireylerde kefir tüketiminin tinnitus derecesi üzerine etkisi
The effect of kefir consumption on the degree of tinnitus in individuals with subjective tinnitus
  1. Tez No: 681874
  2. Yazar: MERVE AKTAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP GÖKÇE, PROF. DR. HATİCE SEMA BAŞAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, kefir, probiyotik, tedavi, tinnitus, Kefir, nutrition, probiotic, tinnitus, treatment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Tinnitus kulakta dış kaynaklı veya dahili bir kaynağın yokluğunda ses algısı olarak tanımlanmaktadır. Tinnitusa neden olan birçok risk faktörü vardır, bunların tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu risk faktörlerinin önlenmesi ve tedavisinde en önemli faktörlerden birinin beslenme olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada probiyotik mikroorganizma çeşitliliği bakımından zengin olan kefirin düzenli tüketiminin tinnitus üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlanmıştır. Çalışma, deneysel dizaynda tasarlanmıştır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı (AD) polikliniğinde yürütülmüştür. Araştırmaya 41 hasta dahil edilmiştir. Araştırma homojen deney ve kontrol gruplarıyla yapılmıştır. Çalışma grubundaki hastaların 2 ay boyunca 250 ml/gün kefir tüketmesi istenmiştir. Kontrol grubu kefir tüketmemiştir. Hastaların işitme sistemlerini ve tinnitus derecelerini odyolojik olarak değerlendirmek için çalışma başlangıç ve sonunda odyolojik test bataryası ile birlikte TEA ve VAS ölçekleri uygulanmıştır. Bulgular, IBM SPSS Statics 25.0 paket programıyla değerlendirilmiştir. Hastalardan alınan ölçümlerin gruplar arası farklılığı Independet T test ile analiz edilmiştir. Normal dağılan değişkenlerde T test uygulanırken, normal dağılmayanlarda Mann Whitney U testi ile ortalamalar gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Uygulama başlangıcında ve sonunda yapılan ölçümlerde her iki grup arasında zamana bağlı değişimi, gruplararası etkileşimi değerlendirmek için tekrarlayan ölçümlerde ANOVA yardımıyla analiz edilmiştir. Tüm analizlerin anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Çalışma grubunda 2 ay boyunca 250 ml/gün kefir tüketen hastaların tinnitus şiddetleri, TEA ve VAS ölçeklerinde başlangıç ve son ölçümlerin ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p0,05). Tinnitus frekans ölçümlerinde her iki grupta da başlangıç ve son ölçüm değerleri arasında anlamlı farklılık görülmemiştir(p>0,05). Tinnituslu bireylerde 2 ay boyunca 250 ml/gün tüketilen kefirin tinnitus parametreleri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tinnitus is defined as the perception of sound in the ear in the absence of an external source or an internal source. There are many factors that cause tinnitus, many mehods are used in their treatment. One of the most important factors in the prevention and treatment of these risk factors is thought to be nutrition. In this study, it was aimed to investigate the effect of regular consumption of kefir, which is rich in probiotic microorganism variety, on tinnitus. The study was designed in experimental design. The study was carried out in Aydın Adnan Menderes University Hospital Ear Nose Throat (ENT) Department (AD) Polyclinic. 41 patients were included in the study. The research was carried out with homogeneous experimental and control groups. The patients in the study group were asked to consume 250 ml / day kefir for 2 months. The control group didn't consume kefir. Audiological test battery, TEA and VAS scales were applied at the beginning and end of the study to evaluate the hearing systems and tinnitus degrees of the patients audiologically. Findings were evaluated using IBM SPSS Statistics 25.0 package program. The differences in the measurements taken from the patients between the groups were analyzed with the Independent T test. While T test was used for variables with normal distribution, means were compared between groups with Mann Whitney U test for non-normally distributed variables. In the measurements made at the beginning and at the end of the application, the time-dependent change between both groups was analyzed with the help of ANOVA in repeated measures to evaluate the intergroup interaction. The significance level of all analyzes was set at 0.05. In the study group, there is a statistically significant difference between the tinnitus intensity of the patients who consumed 250 ml / day kefir for 2 months, and the mean of the initial and final measurements in TEA and VAS scales (p0,05). In the tinnitus frequency measurements, there was no significant difference between the initial and final measurement values in both groups (p> 0.05). İt was seen that kefir consumed 250ml/day for 2 months in tinnitus individuals has positive effects on tinnitus data.