Düşük akım anestezisi uygulanan hastalarda end-tidal kontrolün manuel kontrollü tekniğe göre klinik ve sevofluran kullanımının farmakoekonomik etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 681981
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük akımlı anestezi, end-tidal kontrollü, manual kontrollü, sevofluran, tüketim, Low flow anesthesia, end-tidal controlled, manual controlled, sevoflurane, consumption
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Düşük akımlı anestezinin tercih edilme sebepleri arasında ekonomik ve çevresel faktörler yer almaktadır. Düşük ve minimal akımlı anestezide güvenli anestezi sağlamak için manuel kontrollü mekanik ventilatör modunda sürekli monitor takibi ve inhaler ajan dozunun çok sayıda manuel olarak ayarlanmasını gerektirmektedir. Oksijen akış hızı ve inhaler ajanın uygulama yönetimi mekanik ventilatörün end-tidal kontrollü modu ile otomatik olarak kontrol edilebilir. Biz bu çalışmamızda düşük akım (0,5 L/dk) anestezide End-Tidal kontrollü (ETK) tekniğin Manuel kontrollü (MK) tekniğe göre klinik açıdan ve anestezik ajan maliyeti açısından üstün olduğu hipotezini araştırdık. Etik kurul onayının (20–KAEK–196) alınmasının ardından Genel Anestezi Altında (GAA) operasyon geçirecek olan 18–65 yaş aralığında, ASA (Amerikan Anesteziyoloji Derneği) sınıflamasına göre ASA I ve ASA II olarak değerlendirilen toplam 100 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan tüm hastalar düşük akım anestezisinde kullanılan kontrol tekniğine göre (Grup 1) End-Tidal Kontrollü, (Grup 2) Manuel Kontrollü olarak iki gruba ayrılarak, bu iki grup arasında intraoperatif mekanik ventilatöre müdahale sayısı, hedeflenen sevofluran düzeyine ulaşma süresi, sevofluran tüketimi, hemodinamik parametreler, volatil ajanın kapatılmasından ekstübasyona kadar olan süreler gibi parametreler açısından farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Grup 1 ve Grup 2 cinsiyet, sigara kullanımı, boy ve kilo gibi demografik veriler ile ASA skoru açısından benzerdi. Manual kontrol grubunda, end-tidal kontrol grubuna göre hedef sevofluran ve hedef oksijen için geçen süre daha yüksek bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırıldığında sevofluran kapatılmasından ekstübasyona kadar geçen süre manual kontrol grubunda, end-tidal kontrol grubuna göre daha uzun olduğu görüldü. Manual kontrol grubunda anestezist tarafından müdahale sayısı ortalama 5,17 bulunmuşken, end-tidal kontrol grubunda hiç müdahale gerekmemiştir. Her iki grup kıyaslandığında, ilk 1saat boyunca takip edilen tansiyon, nabız, saturasyon ve entropi değerleri açısından benzerdi. Sevofluran tüketimi (ml/dk) olarak gruplar arası karşılaştırıldığında ise anlamlı bir fark gözlenmedi. Düşük akımlı anestezide manuel kontrollü veya end-tidal kontrollü teknikler sevofluran tüketim maliyetini etkilememektedir. Ancak, hedeflenen anestezik ajan konsantrasyonuna daha hızlı ulaşılması, hastanın ekstübasyon süresinin daha kısa olması ve anestezist tarafından müdahalenin az olması nedeniyle hasta takibi sırasında daha konforlu olması ile end-tidal kontrollü tekniğin manuel kontrollü tekniğe göre daha üstün olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Economic and environmental factors are among the reasons why low-flow anesthesia is preferred. In order to ensure safe anesthesia with manual controlled mechanical ventilator mode low and minimal flow anesthesia, requires continuously monitör tracking and multiple manual adjustments of inhaler agent dose. Oxygen flow rate and administration management of the inhaler agent can be automatically controlled by the mechanical ventilator's end-tidal controlled mode. In this study, we investigated the hypothesis that the End-Tidal controlled technique in low flow (0,5 L/min) anesthesia is superior to the Manual controlled technique in terms of clinical and anesthetic agent cost. After the the ethics committee approval, a total of 100 patients between the ages of 18–65, who will be operated under General Anesthesia, evaluated as ASA I and ASA II according to the classification of the American Society of Anesthesiology, were included in the study. All patients included in the study were divided into two groups as (Group 1) End-Tidal Controlled and (Group 2) Manual Controlled, according to the control technique used in low flow anesthesia. It was investigated whether there was a difference between these two groups in terms of parameters such as the number of adjustments to the intraoperative mechanical ventilator, the time to reach the target sevoflurane level, the consumption of sevoflurane, hemodynamic parameters, the times from closure of the volatile agent to extubation. Group 1 and Group 2 were similar in terms of demographic data such as gender, smoking, height and weight, and ASA score. The time taken for target sevoflurane and target oxygen was found to be higher in the manual control group than in the end-tidal control group. When the groups were compared, it was observed that the time from sevoflurane closure to extubation was longer in the manual control group than in the end-tidal control group. The time taken for target sevoflurane and target oxygen was found to be higher in the manual control group than in the end-tidal control group. When the groups were compared, it was observed that the time from sevoflurane closure to extubation was longer in the manual control group than in the end-tidal control group. While the mean number of adjustments by the anesthetist was 5,17 in the manual control group, no adjustment was required in the end-tidal control group. The both of groups were similar in terms of blood pressure, heart rate, saturation and entropy values followed during the first hour. When the consumption of sevoflurane (ml/min) was compared between the groups, no significant difference was observed. Consequently manually controlled or end-tidal controlled techniques in low-flow anesthesia do not affect the cost of sevoflurane consumption. However, we believe that the end-tidal-controlled technique is superior to the manual-controlled technique, as the targeted anesthetic agent concentration is reached faster, the patient's extubation time is shorter, and the patient is more comfortable during the follow-up due to the less adjustment by the anesthesiologist.