Düşük akım anestezide manuel kontrol ve end-tidal kontrol uygulamalarının anestezi iş yükü, maliyet, hastanın hemodinamik parametreleri üzerine etkisi
The effect of manual control and end-tidal control applications on anesthesia workload, cost, and hemodynamic parameters of the patient in LOW FLOW anesthesia
  1. Tez No: 682799
  2. Yazar: TUĞBA ARICI SOFUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİDE AYSUN POSTACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, düşük akım anestezi, end-tidal kontrol, anestezi iş yükü, General anesthesia, low flow anesthesia, end-tidal control, anesthesia workload
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
AMAÇ Düşük akımlı anestezi; çevre kirliliğinde ve maliyette azalma avantajları sağlamaktadır. Ancak hipoksi ve yetersiz anestezik ajan konsantrasyonu oluşması gibi dezavantajları bulunmaktadır. Teknolojik açıdan üstün anestezi cihazları uygulamayı daha kolay hale getirmektedir. End-tidal kontrol uygulamalarının anestezi iş yükü, maliyet ve hemodinamik açısından etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışma için E1-20-1093 sayılı ve 16.09.2020 tarihli etik kurul onayı alındıktan sonra araştırmaya katılmayı kabul eden 91 hasta dahil edildi. Hastalar Manuel Kontrol-Düşük Akım(MK-DA) ve End-tidal Kontrol-Düşük Akım(ETK-DA) olarak iki gruba ayrıldı. Grupların demografik verileri ve vücut kitle indeksi kaydedildi. Her iki grupta da düşük akımlı anestezi uygulaması tek anestezist tarafından yapıldı. Hastalar preoksijenize edildi ve iki gruba da düşük akım anestezi uygulandı. İki grubun; BİS, MAC, sıcaklık, anestezik ajan, O2 ve hava tüketimleri, verimlilikleri, FiO2, EtO2, FiSevo ve FetSevo değerleri, EtO2 ve FetSevo ulaşma süreleri, hedef değerden sapma süreleri, hemodinamik değerleri, operasyon süresi, anestezi süresi, ekstübasyon süresi değerleri kayıt altına alındı. BULGULAR Gruplar arası demografik özellikler benzerdi. Gruplar arasında operasyon süresi, anestezi süresi ve ekstübasyon süresi açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. İki grup arasında hemodinamik veriler açısından fark saptanmadı. MK-DA grup O2 tüketimi daha yüksek, hedef EtO2 ulaşma süresi daha uzun, hedef EtO2 sapma süresi daha fazla, O2 verimliliği daha düşük olduğu saptandı. MK-DA grupta daha fazla müdahalede bulunuldu. İki grup arasından anestezik ajan tüketimi ve verimliliği açısından fark tespit edilmedi. SONUÇ Düşük akım anestezide end-tidal kontrol uygulamasının hemodinamik açıdan güvenli olduğu görülmektedir. Çalışmamızda iki gruptaki uygulamalar ve veri toplanması tek anestezist tarafından yapılmıştır ve gruplar arası karşılaştırmada daha güvenilir sonuçlar elde edildiği düşünülmektedir. End-tidal kontrollü düşük akımlı anestezinin anestezik ajan kullanımı artırmadığı, O2 hassasiyetin daha yüksek olduğu ve uygulama süresince müdahalede bulunulmuyor olunmasının; maliyet artışı yaratmadan anestezistin iş yükünü azaltacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
AİM Low flow anesthesia; It provides advantages in reducing environmental pollution and cost. However, it has disadvantages such as hypoxia and insufficient anesthetic agent concentration. Technologically superior anesthesia devices make application easier. It was aimed to investigate the effects of endtidal control applications in terms of anesthesia workload, cost and hemodynamics. MATERİALS AND METODS Following Institutional Review Board approval and after obtaining informed consent 91 patients were included in this study. The patients were divided into two groups as Manual Control-Low Flow (MC-LFA) and End-tidal Control-Low Flow (ETC-LFA). Demographic data and body mass index were recorded in groups. In both groups, low flow anesthesia was administered by a single anesthesiologist. The patients were preoxygenated and low flow anesthesia was applied to both groups. Two groups; BIS, MAC, temperature, anesthetic agent, O2 and air consumptions, efficiencies, FiO2, EtO2, FiSevo and FetSevo values, EtO2 and FetSevo time to reach, time to deviation from target value, hemodynamic values, operation time, anesthesia time, extubation time values were recorded. RESULT Demographic characteristics between groups were similar. There was no statistically significant difference between the groups in terms of operation time,anesthesia time and extubation time. There was no difference between the two groups in terms of hemodynamic data. It was determined that MC-LFA group O2 consumption was higher, target EtO2 reaching time was longer, target EtO2 deviation time was longer, O2 efficiency was lower. There was more intervention in the MC-LFA group. There was no difference between the two groups in terms of anesthetic agent consumption and efficiency. CONCLUSION End-tidal control in low-flow anesthesia seems to be hemodynamically safe. In our study, applications and data collection in both groups were performed by a single anesthetist, and it is thought that more reliable results were obtained in comparison between groups. End-tidal control low flow anesthesia, the use of anesthetic agents does not increase, the O2 sensitivity is higher and there is no intervention during the application; It has been concluded that it will reduce the workload of the anesthetist without increasing the cost.