Sadık Albayrak'ın hayatı, eserleri ve İslamcılık düşüncesi
Life, works and thought of Islamicism of Sadık Albayrak
  1. Tez No: 682048
  2. Yazar: SENA AŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Din, Biography, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sadık Albayrak, İslamcılık, ittihad-ı İslam, Türkçüllük. Batıcılık, hilafet, laiklik, Necmettin Erbakan, Şeyh Sait, Derviş Vahdeti, Masonluk, Sadık Albayrak, Islamism, Unity of Islam, Turkishness, Westernism, Caliphate, Secularism, Necmettin Erbakan, Şeyh Sait, Derviş Vahdeti, Masonry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
15 Şubat 1942 doğumlu olan Sadık Albayrak, 1970'lerden 2003 yılına kadar, çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yapmış, 23 telif eser vücuda getirmiş, 10 eserin Osmanlıcadan günümüz Türkçesine sadeleştirmesini yapmış ve şuanda dahi yazın çalışmalarına devam eden önemli bir araştırmacı-yazardır. Albayrak, eserlerinde 31 Mart Vakası, Şeyh Sait İsyanı gibi Osmanlı'nın son döneminde ve Cumhuriyet döneminin başlarında ortaya çıkmış olan bazı siyasi olayları incelemiştir. Yine Cumhuriyet döneminde laikliğin kabulü, hilafetin kaldırılması ve şapka kanunu, medreselerin kaldırılması gibi yasal düzenlemeleri ve İslamiyet'te kadın konusu gibi pek çok konuyu belgeleri ile birlikte ele almıştır. Albayrak'ın ele aldığı konuların ortak özelliği, her birinin gelenekçi/muhafazakâr kesimi etkilemiş olmasıdır. Kendisi de bu dünya görüşünü savunan birisi olarak Albayrak'ın bu eserleri bize, İslamcılık düşüncesi içerisinde gelen birinin bu tarihi hadiselere ve uygulamalara nasıl bakıldığını öğrenme imkânı vermektedir. Kısacası biz, mezhepler tarihi bilim dalı metotlarını kullanarak Sadık Albayrak'ın Hayatı, Eserleri ve İslamcılık Düşüncesi adlı bu tez çalışmamızı, bir giriş ve iki bölüm halinde düzenledik. Giriş kısmında tez ile ilgili metodolojik bilgiler verdik. Birinci Bölümde, Sadık Albayrak'ın hayatını ve eserlerini vermeye çalıştık. İkinci bölümde ise İslamcılık düşüncesinin ortaya çıkışı ve temel tezleri ile Albayrak'ın, İslamcılık düşüncesini tespite çalıştık.
Özet (Çeviri)
Sadık Albayrak is an important researcher-writer who was born on February 15, 1942, worked as a columnist for various newspapers from 1970 to 2003, created about twenty five artifacts, simplified about ten artifacts, continues his works even now. In his works, with some documents,Albayrak dealt with dozens of issues that many historical events such as the 31 March Incident, the Sheikh Said Rebellion, many historical events that took place in the last period of the Ottoman Empire and the beginning of the Republic period, many innovations such as the acceptance of secularism, the abolition of the caliphate and the hat law which was made again in the Republic period, in addition to this, activities such as the closure of madrasas and dozens of issues such as women in Islam, which were discussed in that time and still discussed today, and have not been fully enlightened yet and he also included the original versions of these documents in his works. The common feature of the issues Albayrak deals with and the part that we mainly dwell on, is the fact that each incident directly or indirectly affected the conservative section and was written by Sadık Albayrak with an Islamic point of view. Thus, these works give us the opportunity to examine how these historical events are viewed within the Islamic thought. Shortly, there are two sections in this study, which we created with the name of Sadık Albayrak's Life, Works and Relations with Islamism, by using the methods of sects' history. In the first chapter, we discussed Sadık Albayrak's childhood, education, authorship, political life and his judgement. Again in this chapter, we tried to analyze and advertise almost all of his copyright and simplification works. As for the second chapter, we primarily give a place to the definition, purpose, emerge and basic arguments of his idea and movement of Islamism after that we tried to exhibit Albayrak's connection between Islamism by utilization lots of his historical events, revolutions and his perspective of women which we mentioned above.