Zemahşerî ve Baydavî'nın tefsır yöntemlerinin karşılaştırılması (Bakara suresi örneği)
A comparison study between Zamakhshari and Baidhawi's tafsir approaches (Surat Al-Baqarah example) مقارنة بين منهجي الزمخشري والبيضاوي في تفسيرهما سورة البقرة نموذجًا
  1. Tez No: 682049
  2. Yazar: AHMED OMAR OTHMAN OTHMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ĞIYASETTİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Zemahşerî, Beydâvî, Yöntem, Me'sûr, Re'y, Tafsir, Zamakhshari, Baidhawi, approach, the old maxim, opinion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma sınırlı bilimsel bir metedoloji etrafında şekillenmiş karşılaştırmalı, belli bir düzende sınıflandırılmış aşamalara sahip bir araştırmadır. Çalışma iki büyük alim olan Zemahşerî ve Beydavî'nin metodlarını konu edinmektedir. Bu iki metottan müfessirler tarafından takip edilenin hangisi olduğu ve onların hayatları boyunca görüşlerini takip eden ekolleri ele almaktadır. Onların tefsirlerinde nakil ve rey'den ne kadar istifade ettikleri, te'villerinde itikatlarının etkisi, tefsirlerinde isrâiliyattan ne derece alıntı yaptıkları, nâsih ve mensuha bakış açıları ele alınmıştır. Ayrıca Kıraatlere yaklaşım tarzları ile şefaat ve ru'yetullah konusundaki görüşleri ve ahkam ayetlerinden ele aldıkları hususlara da değinilmiştir. Bu çalışmada zikri geçen konularla ilgili olarak her iki tefsirden örnekler zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis contains a comparison study based on limited scientific approach involving disaggregated and arranged steps. It contains the approach of each of two prominent scholars; Al-Imam Al-Zamakhshari and Al-Imam Al-Baidhawi. Moreover, it explains the approach adopted by each of them, who belong to the School of Opinion, in their life and their exegesis through the old maxim and opinion and construing as per each of their belief and what they have cited in their exegesis as to Isra'iliyat (fabrications of the Jews, stories drawn from Christian or/and Jewish sources), the study of the abrogation of verses and the study of variant readings of Quran and their stance towards intercession and seeing the Lord of the Worlds. In addition, they have touched upon verses of legal contents. Accordingly, I have mentioned samples of each of their exegesis.