Doğumda indüksiyon uygulamasının doğum sonu anne-bebek bağlanması ve kaygı düzeyine etkisi
The effect of induction application at birth postpartum mother-baby attachment and anxiety level
  1. Tez No: 682138
  2. Yazar: NAZLI NUR GÖÇEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN AMANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne-Bebek Bağlanması, Doğum, Kaygı, Oksitosin İndüksiyonu, Anxiety, Delivery, Mother-Infant Attachment, Oxytocin İnduction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırma, doğumda oksitosin indüksiyon uygulamasının doğum sonu anne-bebek bağlanması ve kaygı düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, analitik ve olgu-kontrol tipte yapılmıştır. Doğumda oksitosin indüksiyonu uygulanan kadınlar olgu, uygulanmayanlar ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Ocak 2020–Mayıs 2021 tarihleri arasında, Konya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Lohusa Servisi'nde yatmakta olan 416 kadın ile yürütülmüştür. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği”ve“Durumluluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği”ile toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, t testi ve pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada olgu grubunun anne-bebek bağlanma ölçeği (14,28±1,73) ve durumluluk kaygı envanteri (31,71±7,82) puan ortalamalarının kontrol grubunda yer alan kadınlara göre (anne-bebek bağlanma ölçeği: 12,91±2,25, durumluluk kaygı envanteri: 28,56±6,91 ) istatistiksel açıdan anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca olgu ve kontrol grubundaki kadınların; anne-bebek bağlanma düzeyleri ile süreklilik kaygı düzeyleri ve durumluluk kaygı düzeyleri arasında istatistiksel olarak negatif yönde orta şiddette ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, doğumda oksitosin indüksiyonu uygulanan kadınların uygulanmayan kadınlara göre anne-bebek bağlanma düzeylerinin daha düşük olduğu, durumluluk kaygı düzeylerinin ise daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmada her iki grupta da kadınların kaygı düzeyleri arttıkça anne-bebek bağlanma düzeylerinin azaldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the effect of oxytocin induction at birth on postpartum mother-infant attachment and anxiety level. Materials and Methods: The research was conducted in analytical and case-control type. Women who received oxytocin induction at birth constitute the case group and those who did not constitute the control group. Between January 2020 and May 2021, Dr. The study was conducted with 416 women hospitalized in the Postpartum Service of Ali Kemal Belviranlı Gynecology and Pediatrics Hospital. Research data were collected with the“Personal Information Form”,“Mother-Infant Attachment Scale”and“State-Trait Anxiety Scale”. Data were evaluated with descriptive statistics, t-test and pearson correlation analysis. Results: In the study, the mean scores of the mother-infant attachment scale (14.28±1.73) and state anxiety inventory (31.71±7.82) of the case group were compared to the women in the control group (mother-infant attachment scale: 12.91 ±2.25, state anxiety inventory: 28.56±6.91 ) was found to be statistically significantly higher. In addition, the women in the case and control groups; A statistically negative moderate relationship was found between mother-infant attachment levels, trait anxiety levels and state anxiety levels. Conclusion: In this study, it was observed that women who were administered oxytocin induction at birth had lower levels of mother-infant attachment and higher levels of state anxiety than women who did not. In addition, in the study, it was concluded that as the anxiety levels of women increased in both groups, their mother-infant attachment levels decreased.