Öğretmen adaylarının pedagojik-epistemolojik inanç sistemleri ile teknolojik pedagojik alan bilgisi yapılarının incelenmesi
Analysis of teacher candidates 'pedagogical-epystemological belief systems and technological pedagogical field information structures
  1. Tez No: 682261
  2. Yazar: GÖKÇEN İÇLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagojik inanç, epistemolojik inanç, teknolojik pedagojik alan bilgisi, teknolojik pedagojik alan bilgisi öz güveni, Pedagogical belief, epistemological belief, technological pedagogical content knowledge, technological pedagogical content knowledge confidence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırma ile çeşitli demografik özelliklere sahip öğretmen adaylarının pedagojik ve epistemolojik inançları, teknolojik pedagojik alan bilgisi düzeyleri (TPAB) ve TPAB öz güvenlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma İstanbul ilinde yer alan bir vakıf üniversitesinin 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 316 öğretmen adayı ile yapılmıştır. Öz değerlendirme yoluyla, 235'i kadın 81'i erkek öğretmen adayının kişisel bilgileri, öğretme-öğrenmeye olan algıları, teknolojinin eğitime entegrasyonu konusundaki eğilimleri ve öğretmen adaylarının alan bilgileri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Öğretmen adaylarının görüş, tutum ve inançları arasındaki ilişkiyi betimlemek amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verileri incelemek için, pearson korelasyon katsayısı, betimsel istatistik, tek yönlü varyans analizi ve post hoc analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında cinsiyet değişkenine göre öğretmen adaylarının pedagojik ve epistemolojik inançlarının farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Kadın öğretmen adaylarının erkek öğretmen adaylarına göre daha öğrenen merkezli ve bilgiye yönelik inanca sahip oldukları saptanmıştır. Okul Öncesi öğretmenliği bölümündeki katılımcıların öğrenen merkezli, Özel Eğitim öğretmenliği bölümündeki katılımcıların ise öğreten merkezli pedagojik inanca sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların annelerinin eğitim düzeylerine göre ilkokul mezunlarının, okur-yazar olanlara göre daha öğrenen merkezli pedagojik inanca sahip oldukları saptanmıştır. Bunun yanı sıra teknolojik pedagojik alan bilgisi ve öz güvenleri“gelir düzeyi”değişkeninden etkilendiği gözlenmiştir. Gelir düzeyi 4501-5500 TL arasında olan katılımcıların, 1501-2500 TL olanlara göre TPAB seviyelerinin daha yüksek, 4501-5500 TL gelire sahip olanların 2501-3500 TL olanlara göre TPAB öz güvenlerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmen adayların pedagojik ve epistemolojik inanç sistemlerinin bölüm türü, sınıf düzeyi, gelir düzeyi ve baba eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With this research, it was aimed to reveal the pedagogical and epistemological beliefs, technological pedagogical content knowledge (TPACK) and TPACK self-confidence of prospective teachers with various demographic characteristics. The research was conducted with 316 teacher candidates who were studying at the faculty of education in the 2019-2020 academic year of a foundation university in Istanbul. Through self-evaluation, the relationships between the personal information of the teacher candidates, 235 female and 81 male, their beliefs in teaching and learning, their tendencies in the integration of technology into education, and the field knowledge of teacher candidates were examined. . In order to describe the relationship between teacher candidates' opinions, attitudes and beliefs, relational scanning model, one of the quantitative research methods, was used. Pearson correlation coefficient, descriptive statistics, one-way analysis of variance and post hoc analysis were used to examine the data obtained from the scales. In the light of the findings, it was revealed that the pedagogical and epistemological beliefs of the teacher candidates differ according to the gender variable. It has been determined that female pre-service teachers have more learner-centered and knowledge-oriented beliefs than male prospective teachers. It was determined that the participants in the Preschool Teaching department had learner-centered pedagogical beliefs, while those in the Special Education Teaching department had teacher-centered pedagogical beliefs. According to the education levels of the mothers of the participants, it has been determined that primary school graduates have more learner-centered pedagogical beliefs than those who are literate. In addition, it was observed that their technological pedagogical content knowledge and self-confidence were affected by the“income level”variable. Participants with an income between 4501-5500 TL have higher TPACK levels than those with an income of 1501-2500 TL and those with an income of 4501-5500 TL have higher TPACK self-confidence than those with an income of 2501-3500 TL. It was observed that the pedagogical and epistemological belief systems of teacher candidates did not differ according to“department type”,“grade level”,“income level”and“father education level”.