Determination of oxidative stabilization and bioactivities of some natural plants and their effects on health
Bazı doğal bitkilerin oksidatif stabilizasyon ve biyoaktivitelerinin belirlenmesi ve sağlık üzerine etkileri
- Tez No: 682265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTUNTAŞ, DOÇ. DR. EYYÜP KARAOĞUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoaktif, Fitokimyasal, Antibiyotik, Yenilebilir bitki, Şifalı bitki, 1-difenil-2-pikrilhidrazil, Bioactive, Phytochemical, Antibiotic, Edible plant, natural plant, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu çalışmada, Eremurus spectabilis Bieb, Prosopis farcta, Capparis spinosa, paliurus spina-christi, Purslane portulaca, Artemisia haussknechtii boiss, Prunus microcarpa, Silybumista yacarpa, Lecarpa lecarnaury bitkilerinin oksidatif stabilizasyon ve biyoaktivite etkileri araştırıldı. Bu doğal bitkiler Irak'ın Soran kentindeki Balakyan, Hawdian ve Kawna Gund köylerinde toplanmıştır. Bu bitkilerin ekstraksiyonu için üç yöntem; geleneksel Clevencer, mikrodalga ve maserasyon yöntemleri ile birlikte saf su, etanol:saf su (%50/50), etanol, hekzan:etanol (%50/50) ve hekzan çözücüleri kullanılarak ekstraksiyon işlemleri tamamlandı. Bitki ekstraktlarının fitokimyasal analizleri sıvı kromatografi-kütle spektrometresi/kütle spektrometresi (LC-MS/MS) ile gerçekleştirilmiş ve iyon Kromatografi (IC) kullanılarak bazı mineral bileşikler tanımlanmıştır. Ayrıca toplam ekstraksiyon verimi, toplam tanen, toplam fenol, toplam flavonoit, toplam antisiyanidin ve DPPH serbest radikal süpürme, antibakteriyel aktivite özellikleri araştırıldı. Ayrıca antibakteriyel testler için altı patojenik bakteri türleri uygun şartlarda uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Prosopis farcta'nın ekstraksiyon verim değeri (CE: 0,81 gr/gr), Capparis Spinosa bitkisinin toplam tanen(CE: 0,462 kg/mg), Artemisia haussknechtii boiss bitkisinin toplam fenol (OSE: 3,980 mg GAE/g), Paliurus Spina Christi bitkisinin toplam flavonoid, (OSE:0,328 mg QE/g), Artemisia haussknechtii boiss bitkisinin toplam antosiyanin (OSE:176,59 mg/kg) içerikleri en yüksek değerler olarak elde edildi. Bitki ekstraktlarının antioksidan kapasitesinin belirlenmesinde serbest radikal (DPPH) olarak 1-difenil-2-pikrilhidrazil kullanılmıştır. Ekstraktların antioksidan aktivitesi, Artemisia haussknechtii boiss ve Pistacia eurycarpa yale'nin antioksidan aktivite (DPPH) yüzdesi %85'in üzerinde olan en yüksek ve en etkili olduğunu göstermiştir. LC-MS/MS sonuçlarına göre, en yüksek fitokimyasal miktarları Capparis Spinosa meyvesinden kersitin maddesi (OSE: 2224.114 µg/g), Prunus microcarpa ve Silybum Marianum bitkilerindeki Silymarin maddesi(CE: 29082.0 µg/g), Paliurus Spina Christi meyvesinden elde edilen kateşin hidrat (CE:10368.99 µg/g), Artemisia haussknechtii ve Pistacia eurycarpa yale bitkilerinden elde edilen luteolin (CE:5172.051), (MWE: 97336.1 µg/g) bileşikleri en yüksek değerler olarak tesbit edildi. İyon kromotografi sonuçlarına göre K+, Mg2+, Cl, PO43-, SO42- ve Ca2+ iyonları en yüksek miktarları da tüm yöntemlerle Artemisia haussknechtii ve Portulaca oleracea ekstraktları için harika bir kaynak olduğu tespit edilmiştir. Artemisia haussknechtii bitkisinin tüm çözücülerinde, tüm bakterilere karşı ve Eremurus Spectabilis bitkisini Pseudomonas aeruginosa'ya (ATCC 27853) karşı en yüksek inhibisyon zonu(22.85 mm) oluşturduğu belirlendi. Standartlara kıyasla en iyi MİK değerleri 1,95-125 µg/ml ≥500 arasındadır. Sonuç olarak: doğal biyoaktif kaynağı olan bitki ekstrakları, oksidatif stabilitenin neden olduğu patolojilerin risklerini azaltmak için tıptan ve yenilebilir bitkilerden doğal terapötikler olarak antioksidanlar ve antibakteriyel ajanlar olarak kullanılabileceği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
This study was investigated the effects of oxidative stabilization and bioactivities of Eremurus Spectabilis Bieb, Prosopis farcta, Capparis Spinosa fruit paliurus spina-christi, Purslane Portulaca oleracea, Artemisia haussknechtii boiss, Prunus microcarpa, Silybum marianum seed, Pistacia eurycarpa yale collected in villages of (Balakian, Hawdian, and Kawna Gund) at Soran city, Iraq. Three methods were employed for the extractions of these natural plants; conventional extraction (CE), microwave-assisted (MW), and orbital shaker (OS) methods along with five solvents including distilled water, ethanol: distilled water (50/50%), ethanol, hexane: ethanol (50/50%), and hexane. The analyses of phytochemicals of plant extracts were performed by liquid chromatography with tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) and identified some mineral compounds by using ion chromatography (IC). As well, total extracts yield, total condensed tannin, total phenol, total flavonoid, total anthocyanin, and assessment DPPH free radical, antibacterial activity were evaluated. Furthermore, six pathogenic bacterial species were applied for the antibacterial tests. According to the results, the extraction yield value from Prosopis farcta, total condensed tannin from Capparis Spinosa, total phenol from Artemisia haussknechtii boiss, a total flavonoid from Paliurus Spina Christi, total anthocyanin contents from Artemisia haussknechtii boiss were the highest values as (CE: 81.56 mg\kg), (CE: 0.462 kg/mg), (OSE: 3.980 mg GAE/g) (OSE:0.328 mg QE/g) (OSE:176.59 mg/kg) in solvents (distilled Water: ethanol v/v), and (distilled water) respectively. The determination of the antioxidant capacity of the plant extracts was used 1-diphenyl-2-pikrilhidrazil as free radical (DPPH). The antioxidant activity of extracts showed that the Artemisia haussknechtii boiss, and Pistacia eurycarpa yale were the highest and the most effective with antioxidant activity (DPPH) percentage greater than 85%. Likewise, the highest quantities of phytochemicals were quercitin from Capparis Spinosa fruit (OSE: 2224.114 µg/g), Silymarin from Prunus microcarpa and Silybum Marianum (CE: 29082.0 µg/g), and (OSE: 12006.66 µg/g) in (ethanol: distilled water) extracts, also Catechin hydrate from Paliurus Spina Christi fruit (CE:10368.99 µg/g), luteolin from Artemisia haussknechtii and pistacia eurycarpa yale (CE:5172.051), (MWE: 97336.1 µg/g) in ethanol extract according to LC-MS/MS results. Too, the highest quantities of ions of (K+, Mg2+, Cl, PO43-, SO42- and Ca2+) were detected as a great source for Artemisia haussknechtii and Portulaca oleracea extracts by all methods. The antibacterial activity was shown the highest inhibition zone at diameter (22.85 mm, 18.97) during conventional and microwave methods in all solvents from Artemisia haussknechtii boiss against all bacteria and the Eremurus Spectabilis bieb against the Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853). With best the MIC values between 1.95-125 µg/ml ≥500, compared to the standards. In conclusion: plant extracts natural source of bioactive could be used as antioxidants and antibacterial agents as natural therapeutics from medicine and edible plants to reduce the risks of pathologies induced by oxidative stability.