Riskli bebeklerin ileri dönemdeki dil becerileri ile genel hareket analizi sonuçları arasındaki ilişki
The relationship between advanced language skills of babies at risk and the results of general movement analysis
- Tez No: 682264
- Danışmanlar: DR. NAZMİYE EVRA GÜNHAN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Linguistics, Physiotherapy and Rehabilitation, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dil bozukluğu, Dil gelişimi, Genel hareket analizi, Riskli bebek, Spontan hereket, General motion analysis, Language development, Language disorder, Risky baby, Spontaneous movement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Motor ve dil becerileri arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar bu iki gelişim alanının birbirinden etkilendiğini göstermektedir. Bu çalışmada, riskli bebeklerin doğumdan sonraki ilk 6 ay içerisinde gözlemlenen motor becerileri ile ilerleyen dönemdeki dil becerileri arasındaki ilişkiye bakılmıştır. İncelemenin katılımcıları erken bebeklik döneminde TSCV- Metin Sabancı Merkezine başvuran riskli bebekler arasından seçilen ve çalışma sırasındaki yaşları 2 yaş 0 ay ve 7 yaş 11 ay arasında değişen 49 çocuktan oluşmaktadır. Bu çocukların erken bebeklik döneminde değerlendirilmiş olan motor becerileri ile ilerleyen dönemde edindikleri dil becerileri karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda erken dönemde normal hareket paterni gösteren riskli bebeklerle ve patolojik hareket paterni gösteren riskli bebeklerin ilerleyen dönemlerde sergiledikleri dil becerileri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Studies examining the relationship between motor and language skills show that these two areas of development are influenced by each other. In the current study, the relationship between observed motor skills and language skills in the following period was examined within the first six months after the birth of at-risk babies. The participants were 49 children who were at-risk infants admitted to the Tscv-Metin Sabancı Center in early infancy and their ages during the study anged from 2 years to 0 months and seven years to 11 months. These children were evaluated by comparing their motor skills assessed in early infancy and the language skills they acquired later. Results showed that there was significant difference between at-risk infants with a normal movement pattern at an early stage and at-risk infants with a pathological movement pattern later.