Profesyonel futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişilerin, transfer görüşmeleri esnasında kullandıkları müzakere tekniklerinin incelenmesi
Investigation of negotiation techniques used by transferpersons in professional football clubs during transfermeetings
- Tez No: 682284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Müzakere, transfer, görüşme, futbol, profesyonel, Negotiation, transfer, interview, football, professional
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Amaç: Bu tezin amacı; Profesyonel futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişilerin, transfer görüşmeleri esnasında kullandıkları müzakere tekniklerinin incelenmesidir. Bu çalışmada, her gün kullanılıp farkına bile varılmayan müzakere tekniklerinin, futbolcu transfer sürecinde nasıl kullanıldıklarını öğrenmek amaçlanmaktadır. Futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişilerden elde edilen verilerle bu alandaki eksikleri tespit etmek ve bu alana katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu daha önce profesyonel futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişi olarak çalışmış veya çalışmakta olan 23 katılımcı oluşturmaktadır. Profesyonel futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişilere 24 soru sorulmuştur. Görüşmeler Zoom, Skype, Whatsaap ve telefonla çevrimiçi gerçekleştirilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: Elde edilen bulgulardan, profesyonel futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişilerin, transfer görüşmeleri esnasında kullandıkları müzakere tekniklerinin belirli bir eğitim neticesinde oluşmadığı, kullanılan tekniklerin katılımcıların tecrübeleri doğrultusunda şekillendiği tespit edilmiştir. Buna ek olarak; profesyonel futbol kulüplerinde transferden sorumlu kişilerin çalıştıkları lig seviyesi arttıkça müzakere ile ilgili bilgi düzeyinin arttığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this thesis is; It is the examination of the negotiation techniques used by the persons responsible for the transfer in professional football clubs during the transfer negotiations. In this study, it is aimed to learn how negotiation techniques, which are used every day and not even noticed, are used in the player transfer process. With the data obtained from the persons responsible for the transfer in football clubs, it is aimed to identify the deficiencies in this field and to contribute to this field. Materials and Methods: The study was conducted using semi-structured interview technique. The sample group of the study consists of 23 participants who have worked or worked as the person responsible for transfer in professional football clubs. 24 questions were asked to the persons responsible for the transfer in professional football clubs. Interviews were conducted online via Zoom, Skype, Whatsaap and phone. Findings and Results: From the findings obtained, it was determined that the negotiation techniques used by the persons responsible for the transfer in professional football clubs did not occur as a result of a specific training, and the techniques used were shaped by the experience of the participants. In addition; In professional football clubs, it has been determined that as the level of the league in which the persons responsible for the transfer work increases, the level of knowledge about negotiation increases.