Women's rights: Somali women's past experiences and present realities
Somalili kadının geçmiş deneyimleri ve mevcut gerçeklikleri
  1. Tez No: 682294
  2. Yazar: HALIMO MOALIM ADAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın hakları, Savaş deneyimleri, Cinsiyet rolleri, Somalili kadınlar, Somali, Women Rights, Gender roles, War experiences, Women as Victims, Agents of change, Somali Women, Somalia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Silahlı çatışma, toplumlar arasında en savunmasız olan kadın ve çocukları olumsuz etkilemiştir. 1991'in başlarında Somali'de patlak veren iç savaş herkesi tehlikeye atmıştır. Merkezi hükümetin çöküşünden bu yana, ülke neredeyse yirmi yıl süren uzun süreli iç savaş ve kaosa sürüklenmiştir. Devlet yapılarının yıkımı, kadın ve kız çocuklarının tabii oldukları insan haklarının büyük ihlalini de beraberinde getirmiştir. İç savaş, insanları olumsuz etkilediği gibi olumlu yönde de etki sağlamıştır. Bu durum da Somalili kadınlarının savaş yılları içerisinde yeni roller ve sorumluluklar edinmesine sebep olmuştur. Öte yandan çatışma sonrası anayasanın kabul edilmesiyle beraber yeni hükümet yapıları kurulmuştur. Bu dönemde bir çok alanda olduğu gibi siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda da reformlar gerçekleştirilmiştir. Burada bahsettiğimiz çerçevelere dayanarak bu çalışma, özellikle kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldığı insan hakları ihlallerinin kapsamını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca Somalili kadınlarının çatışma sırasında oynadıkları rolün, özellikle de ülkenin barış inşası çabalarındaki rolleri incelenmiştir. Çalışma, kadınların Somali siyasetine tam olarak katılmalarını engelleyen konular üzerine yapılan analizlerle değerlendirilirken, çatışma sonrası dönemde kadınların siyasi katılımı konusunda herhangi bir ilerleme olup olmadığını da incelemiştir. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kısmen tezin genel imajını, metodoloji ve çalışmanın amaçlarıyla birlikte sunulan bir giriş bölümüdür. Diğer bölümü ise, çalışmanın teorik çerçevesi için temel oluşturulmuş ve ayrıca çalışma değişkenlerine dayalı literatür taraması sunulmuştur. İkinci bölümde, temel uluslararası insan hakları belgelerinin kadın haklarını nasıl koruduğunu ve nasıl teşvik ettiği vurgulanmıştır. Üçüncü bölüm, tüm Somalili kadınlarının imajını kapsamıştır. Ayrıca savaştan önceki dönem incelenerek Somalili kadınların tarihi ele alinmiştir. Bölüm ayrıca,“sömürge sonrası dönem kadınları”ve“devrimci dönem kadınları”nın durumuna da ışık tutmuştur. Dördüncü bölüm, tezin en büyük bölümüdür. Bu bölümde çalışmanın bütün sorularını cevaplamaya çalışırken, çatışma sırasında kadına yönelik insan hakları ihlalleri de incelenmiştir. Savaşın Somalili kadınlara kazandırdığı fırsatlar ve barış yapmada oynadıkları rolleri de incelenmiştir. Bu bölümde kadınların siyasi temsilini ve kadınların siyasete katılımını engelleyen faktörleri tartışılmıştır. Son bölüm yani beşinci bölüm, araştırmanın bulgusunun kısaca sunulduğu ve bulunan sonuçlara göre önerilerin yapıldığı sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
Armed conflict negatively affects people particularly women and children who is regarded as the most vulnerable groups among societies. The civil war that erupted Somalia in the early 1991, endangered everyone. Since the collapse of the central government, the country experienced prolonged civil war and chaos, which has taken almost two decades. Destruction of state structures accompanied by huge violation of human rights subjected to women and girls. The civil war same as it affects people negatively, it also brings unintentional and progressive changes to the societies which is the case of Somali women who acquired new roles and responsibilities during the decades of war. On the other hand, in post-conflict settings new government structures established with constitution adopted. Social, political and economic transformation occurs within the post-conflict spaces. Based on this setting, this study is destined to examine the extent of human rights violations specifically subjected to women and girls. It also traces the role of Somali women played during the conflict particularly their role in peace building efforts of the country. The study further evaluates if any progress being made in regard to women political participation in post-conflict period with analysis on the issues preventing women to fully participate in Somali politics. The thesis consists of five chapters. The first chapter is partly an introduction that presents general image of the thesis with methodology and the objectives of the study. The other part lays foundation for the theoretical framework of the study and presents also literature review based on the study variables. The second chapter emphasizes how the main international human rights instruments protect and promote women rights. The third chapter discusses the past of Somali women in which detailed image of women in the traditional Somalia was given. The chapter also sheds light the status of women in two periods; post colonial period and the revolutionary period. While the fourth chapter analyzes, human rights violation against women during the conflict. Also the opportunities that the war endowed to Somali women and the role they played in making peace. It further discusses women political representation and the factors that impede women's involvement in the politics. The last chapter is the conclusion part where the finding of the study is shortly presented and recommendations made based on the results found.