Polikaprolakton ve ipek fibroini esaslı nanofibere immobilize edilen laktaz enzimi aktivitesinin incelenmesi
Investigation of lactase enzyme activity of immobilized to polycaprolactone and silk fibroin based nanofiber
  1. Tez No: 682369
  2. Yazar: SÜMEYYE YILMAZ KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: laktaz immobilizasyonu, enzim immobilizasyonu, polikaprolakton, lactase immobilization, enzyme immobilization, polycaprolactone
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Biyokimyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı gıda endüstrisinde kullanıma yönelik olarak laktozsuz süt eldesi için biyoaktif nanofiber hazırlanması ve bu nanofiberlerin laktoz hidroliz yüzdesini belirleyip sütün besin içeriği analizini yapmaktır. Gereç ve yöntem: Elektrodokuma yöntemi ile PCL/SF esaslı nanofiber elde edilip, immobilizasyon metodu kullanılarak laktaz enzimi üretilen biyoaktif nanofibere immobilize edilmiştir. Biyoaktif nanofiberler süt ile muamele edildikten sonra sütün besin analizi yapılmıştır. Protein analizi Bradford, glukoz analizi Trinder, yağ analizi krematokrit kullanılarak yapılmıştır. Biyoaktif nanofiberlerin optimum sıcaklığı ve pH'ı belirlenip, aktivitesi incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda biyoaktif nanofiberlerin optimum sıcaklık ve pH şartlarını incelediğimizde, serbest laktaz enziminin ve NC membrana immobilize edilen laktaz enziminin pH 6.5 ve 25C'de en yüksek aktivite gösterdiği tespit edilirken, PCL/SF esaslı nanofibere immobilize edilen laktaz enziminin pH 6.5 ve 37C'de en yüksek aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. İnek sütünde, NC nanofiberde laktoz hidroliz yüzdesi 59.2 ± 1.5 olarak tespit edilirken ve PCL/SF nanofiberde laktoz hidroliz yüzdesi 41.8 ± 0.9 olarak bulunmuştur. Keçi sütünde ise NC membranda laktoz hidroliz yüzdesi 87.3 ± 1.1 olarak tespit edilirken ve PCL/SF nanofiberin laktoz hidroliz yüzdesi 21 ± 1.6 olarak bulunmuştur. Keçi sütünde laktoz hidrolizi daha fazla meydana gelmiştir. Sonuç: Laktaz immobilizasyonu ile biyoaktif hale gelen PCL/SF esaslı nanofiber ile sütteki laktoz hidrolize edilmiş ve bu sırada sütün besinsel içeriği değişmeden laktozsuz süt eldesine yönelik bir yöntem geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to prepare bioactive nanofibers for the production of lactose-free milk for use in the food industry and to determine the lactose hydrolysis percentage of these nanofibers and to analyze the nutritional content of milk. Material and methods: PCL/SF based nanofiber was obtained by electroweaving method and enzyme immobilization was performed by physical adsorption method. After the bioactive nanofibers were treated with milk, nutrient analysis of milk was performed. Protein analysis, glucose analysis, fat analysis were performed. The optimum temperature and pH of the bioactive nanofibers were determined and their activity was investigated Results: In our study, the percentage of lactose hydrolysis was found to be 59.2 ± 1.5 in NC nanofiber and 41.8 ± 0.9 in PCL/SF nanofiber in cow's milk. In goat milk, the percentage of lactose hydrolysis in the NC membrane was found to be 87.3 ± 1.1, and the percentage of lactose hydrolysis in PCL/SF nanofiber was found to be 21 ± 1.6. Lactose hydrolysis occurred more in goat milk. Conclusion: With the PCL / SF based nanofiber that becomes bioactive by lactase immobilization, the lactose in milk is hydrolyzed and a method has been developed for obtaining lactose-free milk without changing the nutritional content of the milk.