Histeroskopik uterin septum rezeksiyonu yapılan hastaların gebelik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of pregnancy results of patients with hysteroscopic uterine septum resection
  1. Tez No: 682370
  2. Yazar: MELAHAT GİZEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GALİP ZEBİTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, uterin septum, histeroskopi, Infertility, uterine septum, hysteroscopy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü, primer ve sekonder infertilite nedeni ile histeroskopik uterin septum rezeksiyonu yapılan olgularda operasyon sonrası gebelik sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesidir. Materyal-Metod: Bu çalışamada Ocak2010-Ocak2020 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde septat uterus endikasyonu ile opere edilen 252 hasta incelendi.Hastaların hastane sistemi üzerinden ameliyat notu, epikrizleri ve poliklinik kayıtları incelendi.Tüm hastalar , hastane sistemi üzerinden telefon bilgilerine ulaşılarak arandı.37 hasta hastane kayıtlarındaki bilgi yetersizliği ve/veya telefon üzerinden ulaşılamaması nedeni ile çalışmadan çıkarıldı. Opere edilen 20 hasta aktif fertilite istemi olmaması ve kontrasepsiyon yöntemlerini uygulamaları nedeni ile çalışma dışı bırakıldı.Sekonder infertil grubunda olup term canlı doğum öyküsü olan 21 hasta çalışma dışı bırakıldı.Tek başına histeroskopi yapılan, laparoskopi eşliğinde histeroskopi yapılan, tekrarlayan seans histeroskopi ihtiyacı olan hastalar belirlendi.Hastaların operasyon öncesi yaşları,infertil ise infertilite süresi, preterm ve term doğum öyküsü, abort ve mort fetüs öyküleri,operasyon sonrası başarısız IVF(invitro fertilizasyo) denemeleri, gebelik oranları ,oluşan gebeliklerde YÜT(yardımcı üreme teknikleri) ihtiyacı,abort ,preterm veya term doğum sayıları,doğum şekilleri ve prezentasyonları değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışamada Ocak2010-Ocak2020 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde septat uterus endikasyonu ile opere edilen, gebelik istemi mevut olan ,medikal bilgilerine ulaşılan ,yaşları 19-46 arasında olan ;106 Primer infertil, 59 Sekonder infertil, 9 Preterm eylem +/- abort öyküsü olan toplam 174 hasta alınmıştır.Hastaların 107'sine laparoskopi eşliğinde histeroskopi yapılırken ,67'sine histeroskopi yapılmıştır.Opere edilen hastaların 24'ünün tekrarlayan histeroskopik septum rezeksiyonu ihtiyacı olmuştur. Operasyon sonrası 174 hastadan 110 kişide gebelik oluşmuştur.Elde edilen gebeliklerin 58'i spontan olup 52'si yardımcı üreme teknikleri ile oluşmuştur.Bu gebeliklerin 99'u canlı doğum ile sonuçlanmış,bunların 8'i çoğul gebelik ve 91'i tekil gebeliktir.Operasyon sonrası gebelik oranı %63.22 iken canlı doğum oranı %56,90'dır.Doğumla sonuçlanan 91 tekil gebeliğin %91,21'i verteks geliş olup;%37,36'sı vajinal doğumdur. Sonuç: Histeroskopik uterin septum rezeksiyonu kolay uygulanabilir ve etkinliği yüksek bir yöntemdir. Operasyon sonuçları oldukça başarılıdır. Primer inferil hastalarda operasyon sonrası spontan gebeliklerin oluşması nedeniyle,altta yatan başka bir neden yokluğuda operasyon sonrası direkt IVF denenmemesi ve önce 1 yıl beklenmesini önermekteyiz. Bu hastalarda septum rezeksiyonunun başarı oranlarını değerlendirmek için genelde retrospektif , operasyon öncesi /sonrasını karşılaştıran çalışmalar bulunmaktadır.Gebelik başarısında ve canlı doğumda septum cerrahisinin izole başarısını değerlendirebilmek için izlem tedavisi ve cerrahi yapılan grupların karşılaştırıldığı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim : To retrospectively examine the gestational outcomes after hysteroscopic septum resection in cases with a history of recurrent pregnancy loss, primary infertility, and secondary infertility, and with uterine septum. Materials and Methods: In this study, 252 patients who were operated with the indication of septate uterus at the Istanbul Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between January 2010 and January 2020 were examined. 37 patients were excluded from the study due to insufficient information in the hospital records and / or inaccessibility over the phone. 20 patients were excluded from the study because they did not want active fertility and applied contraception methods. 21 patients in the secondary infertile group with a term live birth history were excluded from the study. Patients who underwent hysteroscopy alone, laparoscopy-guided hysteroscopy, who needed repeated session hysteroscopy were determined. Birth, abortion, mort fetus histories, post-operative unsuccessful IVF trials, pregnancy rates, need for assisted reproductive techniques in the pregnancies that occur, number of abortions, preterm or term deliveries, delivery types and presentations were evaluated. Results: In our study, there were a total of 174 patients with a history of 106 primary infertility, 59 secondary infertility, 9 preterm labor +/- abortion history between the ages of 19-46.Hysteroscopy was performed on 67 patients, and 107 patients underwent hysteroscopy with laparoscopy. 24 of the operated patients needed repeated hysteroscopic septum resection. Out of 174 patients, 110 pregnancies occurred after the operation. 58 of the pregnancies obtained were spontaneous and 52 were achieved with assisted reproductive techniques. 99 of these pregnancies resulted in live births, 8 of them were multiple and 91 were single pregnancies. While the pregnancy rate after the operation is 63.22%, the live birth rate is 56.90%. 91.21% of 91 singleton pregnancies that result in birth are vertex presentation and 37.36% are vaginal births. Conclusion: Hysteroscopic resection of the uterine septum is an easily applicable and highly effective method. Operation results are very successful. We recommend that spontaneous pregnancies occur after the operation in primary infertile patients, and if there is no other underlying cause, do not try direct ivf after the operation and wait 1 year first. In order to evaluate the success rates of septum resection in these patients, there are generally retrospective studies comparing the pre / post operative period. Prospective studies in which follow-up treatment or the operated groups are compared are needed to evaluate the isolated success of septum surgery in conception and live birth.